Feiringen av en 27-årsdag endte i solid bakrus for en ingeniør som jobber for Apple. På en barkrakk skal han ha glemt igjen en prototyp av det som trolig er Apples nye iPhone – en nyhet som først skulle vises frem i sommer.

Nå har saken ført til et politiraid mot en journalist som jobber for nettstedet Gizmodo.com. For det var dette nettstedet som skal ha betalt 5.000 dollar for tilgang til mobilen – og det var dem som fikk mange millioner ekstra besøkende på å vise den frem.

Slo inn døren
Apple har tidligere vist at de er villige til å bruke rettssystemet for å kontrollere lekkasjer. Og denne gangen gikk politiet relativt hardt til verks.

Fredag kveld slo politiet inn inngangsdøra til journalist Jason Chen mens han ikke var tilstede. De tok med seg to servere og fire datamaskiner. Slikt blir det bråk av.

Gizmodo.com kan ha brutt loven da de fikk tilgang til mobilen. News.com skriver nemlig at en lov I California fra 1872 sier at hvis noen finner en mistet eiendel og med høy sannsynlighet kan vite hvem som eier den, er det tyveri hvis de beholder den selv. En annen lov sier at hvis noen mottar gjenstander som man har fått tak i på ulovlig vis, kan dette straffes med opptil et år i fengsel.

Grunnlovsstridig
Men Gizmodo.com er ikke nødvendigvis de eneste som har brutt loven. Å bryte seg inn i en journalists datamaskiner er nemlig svært betent fordi det kommer i konflikt med retten til fri presse. Journalister må kunne beskytte sine kilder og skrive om kontroversielle saker uten at myndighetene slår inn døren og forsyner seg. Gizmodo.com var tydeligvis klar over faren, og journalisten var blitt utstyrt med en epost som viste til paragrafene de mener gjorde politiets ransakningsordre ugyldig. Politiet som var på stedet lot seg imidlertid ikke stoppe av disse opplysningene og fullførte ransakningen etter at Chen kom hjem.

Les ransakningsordren og kravet om tilbakelevering av utstyret her.

Politiet er sparsomme med opplysninger og det er ikke klart om det planlegges et søksmål mot Gizmodo, eller om målet er å avdekke kilden – personen som fant den hemmelige mobilen på en bar og brakte den til nettstedet. Selve mobilen skal for øvrig ha blitt sendt tilbake til Apple.

Apple gikk også rettens vei mot tre nettsteder etter en lekkasje om produkter som ennå ikke var annonsert i 2004. Apple tapte saken i 2006 fordi nettstedene ble tilkjent retten til å beskytte sine kilder, på linje med papiraviser.

Les mer her i bloggen til en av dem som ble saksøkt i 2004.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.