”Money can’t buy me love” heter det i Beatles klassiker. Det er kanskje sant, men det viser seg at man faktisk kan kjøpe venner og følgere. Sikkerhetsselskapet Barracuda Labs har nå gitt ut en ny rapport om markedet for omsetning av følgere på Twitter.
De satte opp tre Twitter-kontoer i mars og kjøpte mellom 20.000 og 70.000 følgere til hver av dem på eBay og andre nettsteder de fant via Google-søk. Prisen var ikke avskrekkende - mellom 2 og 55 dollar per 1000 følgere, avhengig av om kontoene er tomme eller fremstår som ekte brukere, med relativt normal aktivitet.
Snittprisen skal være rundt 100 kroner for 1000 følgere, så en juksemaker kan trolig kjøpe seg til å bli størst på Twitter i Norge, uten at det merkes for mye på økonomien. 10.000 kroner kan gi deg 100.000 følgere.
Overveldende stort marked
Barracuda Labs mener deres forsøk viser at dette er et stort marked. De fant enkelt 20 selgere på eBay og 58 nettsider som solgte falske følgere. Den største selgeren kontrollerte hele 150.000 kontoer, og dette kan være ganske lukrativt. Ifølge rapporten kan en selger med 20.000 kontoer tjene 800 dollar per dag på å selge følgere, og i tillegg går det an å tjene mer på å selge Twitter-meldinger og videresende meldinger (retweet).
Blant kjøperne, som i rapporten kalles ”misbrukere”, identifiserte selskapet 11.283 kontoer med minst 470 følgere, mens snittet er på 48.885 falske følgere.
- Tatt i betraktning at vi har identifisert 11.000 misbrukere etter bare tre kjøp er vi overveldet av størrrelsen på markedet for å kjøpe og selge Twitter-følgere, skriver Baracudalabs.
Boikott DN
DN.no har tidligere fått erfare at også Facebook-følgere, ”Likes”, kan kjøpes. Etter at vi i vår avslørte at Grønt Norges påståtte salgssuksess med solcelleladere for Iphone var en bløff, dukket det opp en Facebook-side som oppfordret til boikott av DN. Siden hadde 25.000 ”likes” bare dager etter at den ble opprettet, noe som var imponerende. Men siden var tom, helt uten diskusjon, og antall "likes" vokste ikke, det falt sakte. Siden forsvant plutselig etter at DNs journalister ”likte” siden og skrev spørsmål på veggen om hvordan hvordan 25.000 personer som tilsynelatende var illsinte på oss, kunne unngå å skrive en eneste kommentar. Så dukket den opp igjen etter at våre kommentarer var slettet, før den endelig ble stengt. Mye taler for at dette var innkjøpte ”likes”.
Les også:
<b>- Grønt Norge er en ren bløff </b>
<b>Krevde full renvasking - innrømmer bløff</b>
Falsk storhet
Ifølge Barracuda Labs har hele 75 prosent av misbrukerne en nettadresse i sin egenbeskrivelse, noe som kan tyde på at mange er ute etter å reklamere for noe.
Ved å identifisere falske kontoer kan Barracuda Labs også finne ut hvem som har slike følgere. De anklager Gregody D. Evans, som presenterer seg som sikkerhetsekspert, for å ha kjøpt minst 50.000 følgere i fire ulike handler. Dette utgjør i så fall nesten hele hans følgerskare og får ham til å fremstå som en ettertraktet person som mange lytter til på nettsamfunnet.
Presidentkandidat med falske følgere
Men den største fisken i garnet til Barracuda Labs ser ut til å være republikanernes presidentkandidat, Mitt Romney. Hans følgerskare økte plutselig med 116.922 følgere til 789.924 følgere på en dag, 21. juli 2012.
Ifølge forskerteamet er 25 prosent av Romneys nye følgere mindre enn tre uker gamle og 23 prosent har aldri sendt ut en melding. Ti prosent av kontene er allerede blokkert av Twitter. De konkluderer med at Romneys kjempehopp i antall følgere trolig skyldes kjøpte følgere.
Men de advarer samtidig mot å konkludere med at Romneys folk selv står bak. Følgere kan nemlig kjøpes uten å kontrollere kontoen, så hvem som helst kan ha spandert Romneys popularitetshopp.
Kjenner du til norske Facebook eller Twitter-juksemakere? Tips oss!
Les også: E-bøker større enn papir
<b>Får halv million for å vitne for Apple</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.