Platebransjen likte det ikke da musikkbutikker begynte å selge brukte CD-er heller. Tidlig på 90-tallet raste en kamp om dette, der musikkgigantene ble saksøkt for å straffe cd-butikker som solgte brukte varer, og artister som Garth Brooks nektet å levere musikk til slike butikker.

Den gangen protesterte bransjen mot at artistene ikke fikk noen andel i videresalget, men måtte gi tapt.

Nå er argumentene litt annerledes. ReDigi selger nemlig brukt nedlastet musikk. De mener du som kjøper har rett til å selge lovlig nedlastet musikk videre, akkurat som du kan selge brukte CD-er.

Musikkbransjen mener dette er et rent piratkopieringsforetak, og Capitol Records har nå saksøkt tjenesten, skriver ArsTechnica.com.

Misforståelse?
ReDigi mener anklagene bygger på en misforståelse av tjenesten. De hevder deres tjeneste ikke kopierer musikken – for når den selges blir kopien som ligger på selgerens enhet slettet. De sier også at de sjekker at musikken er lovlig kjøpt, og godtar verken rippede cd-er eller musikk fra Amazon.com, som har regler mot videresalg.

Verken bransjeorganisasjonen RIAA eller Capitol Records godtar argumentet, og mener dette er ulovlig kopiering, selv om systemet skulle fungerer slik ReDigi hevder.

-Butikker for brukte CD-er lager ikke kopier for å fylle sine hyller. ReDigi er i praksis et cle#229hus for rettighetsbrudd og en businessmodell bygd på omfattende, uautorisert kopiering av lydopptak eid av saksøkerne og andre, argumenterer Capitol Records.

De mener overføringen fra brukerne til ReDigi innebærer en kopiering av verket, og at det kopieres på nytt når sangen overføres til kjøperen.

Flere amerikanske lover og dommer kan spille inn i saken, blant annet høyesteretts ”førstesalgs-doktrine” fra en dom i 1908, samt et prinsipp om at kopiering er lovlig for programvare hvis det er essensielt for bruken, men det gjenstår å se om en domstol vil godta dette argumentet.

Det er også et spørsmål om ReDigis sletting av filen hos selgeren garanterer at vedkommende ikke har flere kopier - og i så fall - om tjenesten kan lastes for at brukeren da gjør noe ulovlig.

Les mer på Arstechnica.com

Les også: Nettbrett med pc-ambisjoner

Årets anbefalte forsterkere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.