Netcom og Telenor har tjent svært gode penger på sin mobilvirksomhet i Norge. De siste ti årene har de hatt en snittmargin (ebitda) på 37 prosent , viser tall fra Telecom Revy. Det er marginer resten av telebransjen bare kan drømme om – med ett unntak.

Selskapet som i dag selges ut av Hafslund, slår mobilgigantene ned i støvlene. Hafslund Fibernett har hittil i år hatt en ebitda-margin på hele 70 prosent – nesten det dobbelte av Telenor og Netcom.

- Det må være bransjens mest lønnsomme selskap?

- Det er det ingen tvil om at det er, sier konserndirektør Venture i Hafslund, Tore Schiøtz til Dagensit.no.

Les også: Tjener 900 millioner på fibersalg

<b>Tjener fett på norske kunder</b>

Gull i vanskelig bransje
Når veksten er pen og driftsresultatet også er på over 50 prosent er det bare å ta av seg hatten. Men hvordan er dette mulig å tjene så gode penger på fiber. Resten av norsk kraftbransje har til nå stort sett bare bokført underskudd på sine fiberinvesteringer.

- Det skyldes at vi har en annen forretningsmodell enn de andre aktørene. Vi har vært konservative og ikke bygd nett før vi har hatt er tilfredsstillende kundegrunnlag, sier kommunikasjonsdirektør Karen Onsager.

Men den viktigste årsaken er trolig hvem kundene er – og hvor ekstremt få de er.

- Vi er i et område med stor tetthet av næringsvirksomhet og har ikke privatkunder, sier hun.

Resten av fiberbransjen har bygget til privathusholdninger og dekker nå over 200.000 hjem. Hafslund har satset på ekstremt små, men svært store kunder.

- Vi har 150 kunder, forteller Onsager.

- Ikke mer?

- Vi betjener teleoperatører, kommuner, offentlig forvaltning og store sluttkunder. Vi har ingen innholdstjenester, men er gode på infrastruktur, sier Onsager.

Hver kunde vil typisk trenge mange tilkoblingspunkter og til sammen har Hafslund fibernett laget 2.300 kilometer føringsveier for fiber og 200.000 kilometer fiber.

Modent for høsting
Nettet og kundene selges nå for nesten halvannen milliard kroner, som gir en gevinst på rundt 900 millioner kroner. Pris per kunde er ganske nøyaktig ti millioner kroner.

- Vi er stolte av utviklingen Hafslund fibernett har hatt og posisjonen vi har, sier Onsager.

- Hvorfor selger dere en slik pengemaskin?

- Dette var en del av Hafslund ventures virksomhet – som skal bygge opp selskaper som enten blir en del av Hafslund ASA eller selges ut. Nå var dette selskapet modent for nye eiere, sier Schiøtz.

- Hva skal dere bruke pengene til?

- Foreløpig å styrke balansen og investere i kjernevirksomhet. Vår konsernagenda har gått mot en tydeligere satsing på utbygging av fornybar energi og videreutvikling av infrastruktur for energi, samtidig som konsernet stadig vokser innen strømsalg.

Flere oppkjøp?
Kjøperen av selskapet er EQT V, et av de ledende oppkjøpsfondene i Nord-Europa, med 13 milliarder euro i innhentet kapital. Gunnar Asp går inn som styreformann i Hafslund Fibernett. Han er rådgiver for kjøperne EQT V.

- Det er mange muligheter for å utvikle selskapet, inkludert en videre utbygging av nettverket rundt Oslo, geografisk utvidelse, samt potensielle tilleggs-oppkjøp. Vårt fokus er å støtte ledelsen så vi kan øke veksten og sikre at kundene mottar best mulig tjeneste, sier Asp i en pressemelding.



Hafslund fibernett (alle beløp i millioner kroner)