Teletilsynet PTA i Islamabad ga fredag ordre om at alle mobiloperatører straks må få på plass filtre som kan rense ut «obskøne ord». Blant selskapene som berøres, er norske Telenor og dets pakistanske samarbeidspartnere, melder BBC.
– Vi har fått inn utallige klager på uanstendige tekstmeldinger, så til slutt måtte vi gripe inn, sier PTAs talsmann Mohammad Younis.
– Folk sier de til stadighet får meldinger som inneholder uønskede, ubehagelige og uanstendige ord, framholder han.
Forbudt fotsopp
Blant ordene som nå forbys, er ifølge den pakistanske avisen Express Tribune bryst, fingermat, fotsopp, herpes, homofil og hull. Det blir heller ikke lov å skrive djevel, Jesus Kristus eller kondom, går det fram av avisens liste.
En innsender mener også å ha registrert at teletilsynet vil forby teksting av ordet taxi, noe som kan skape trøbbel for folk som trenger drosje. Den som oppfatter ordet taxi som uanstendig, må dessuten ha noen uvanlig ubehagelige drosjeturer bak seg.
Det blir også forbudt å sende meldinger som inneholder ordet «period», trolig fordi dette på engelsk kan bety «menstruasjon». Men det kan også bety «periode» og «punktum», påpeker motstandere av de nye reglene.
– Direkte morsomt
Mange pakistanere mistenker PTA for å ha andre motiver for det nye inngrepet enn ønsket om å verne om bluferdigheten, mens andre ler av den nye ordren.
– Dette er så dumt at det er direkte morsomt, og det vil virke stikk mot sin hensikt, mener kommentatoren Noon Memon.
Han spår i Express Tribune at mobilbrukere vil reagere på sensurforsøket ved å finne opp sitt eget nye språk.
– Her vil helt alminnelige ord få en annen og langt styggere betydning, og det er farlig for utviklingen av språket, påpeker han.
De nye reglene kan få betydning for om lag 100 millioner registrerte mobilbrukere i Pakistan. Utbredelsen av mobiltelefoner har de siste årene nærmest eksplodert i landet med anslagsvis 177 millioner innbyggere.
Les mer:
Tetter hullene i den kinesiske internett-muren
<b>Advarer mot å ta med mobilen til utlandet</b>
<b>PST: Så å si umulig å oppklare dataspionasje</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.