Du skal være svært lite interessert i forbrukerelektronikk hvis du ikke synes det er morsomt å se hva slags nyheter europas største elektronikkmesse, IFA, kan by på.
I dag åpner messen for publikum og her er noen foreløpige høydepunkter:
Data
Syltynt. Det er stikkordet for det mest spennende fra dataverden på IFA..
Toshiba har vakt berettiget oppsikt med sin JournE Touch og mange spør seg om dette er maskinen som kan ta opp kampen med iPhone/iPod Touch på den ene siden og bane vei for en ny type pc på den andre siden.
JournE Touch er som navnet sier en bitte-liten pc med berøringsskjerm på 7 tommer. Den kjører på Windows CE plattformen som gjør det enkelt for utviklere å lage små programmer til den. Og det er det som er meningen. Toshiba lover nemlig å lage en nettbutikk for programmer à la Apples AppStore. Ryktene sier at spioner fra Apple er observert på presentasjonen av JournE med en bister mine.
Samsung utvider sin X-serie med små maskiner. Det er nøyaktig et år siden Samsung lanserte X360 som var ment som en direkte utfordrer til Macbook Air. Nå kommer tre nye modeller som i hver sin størelsesklasse er svært små og lette. Mest spennende er den minste med navnet X120. Den veier bare 1,36 kilo og har en skjerm på 11 tommer. Imponerende når man ser på ytelse og plattform. Batterikapasiteten er også imponerende - 9 timer. Samme batterikapasitet har de to større maskinene på henholdsvis 14 tommer for X420 og 15,6 tommer for X520.
Mange kjøpere har vært skuffet over ytelsene fra sin mini-pc. Det forsøker Samsung å gjøre noe med og har laget sine nye X-maskiner rundt Intels raske plattform Core 2 Duo. Dette er altså et forsøk fra Samsung på å lage knøttsmå maskiner med stor kraft, slik vi beskrev mini-pc'ens utvikling for kort tid siden. HDMI-utgang og led-beslyst skjerm understreker dette.
Les også: Nå kommer mini-pc'ens avløser
Mobiltelefon
En av de første mobilene som benytter seg av Windows nye operativsystem Mobile 6.5 er Sony Ericsson Xperia X2. Den er oppfølgeren til suksessen Xperia X1 . Den 3,2 tommer store skjermen med en oppløsning på 480x800 piksler kan nå vise bilder fra et kamera som er ordentlig oppgradert - 8,1 megapiksler, autofokus, bildestabilisator og 16 ganger digital zoom gjør et av de svakeste leddene på forgjengeren langt bedre. Qwerty tastaturet er på plass. Det er også utgang til tv.
Panels er betegnelsen på grensesnittet i X-serien. Et panel er telefonens venteskjermen og man kan skifte innhold etter behov. Det ligger nå 14 installert fra fabrikk og 16 til kan lastes ned.
Det kommer forøvrig et skred av nye telefoner med Windows Mobile 6.5 etter lanseringen av det nye operativsystemet 7. oktober.
Les også:Endelig, Sony Ericsson
Foto
Panasonic og Olympus har samarbeidet om utviklingen av et nytt kompakt kamerasystem med utskiftbar optikk. Vi har tidligere testet Olympus PEN og likte det godt, dog med en alvorlig innvending. Nå kommer Panasonics versjon kalt Lumix CF1. Det ser ikke mindre spennende ut. Særlig likte vi at det samtidig med kameraet slippes et lyssterkt normalobjektiv, sammenlignbart med et gamle dagers objektiv på rundt 38 mm. Objektivet er svært tynt og gjør "pakken" liten og lekker. Også et makrobjektiv med lysstyrke 2,8 ble lansert. Ellers ligner kameraet tilsynelatende mye på Olympus PEN, med unntak av at GF1 har fått en integrert blitz. Retro-stilen til Olympus er også tonet noe ned. Vår viktigste innvending mot PEN'en, mangelen på optisk søker, kan kanskje kompenseres med den elektroniske søkeren man kan få til Lumix GF1 og som settes på toppen av kameraet. Uansett ikke spesielt lekkert eller praktisk etter vår mening. Men foreløpige rapporter tyder på at det kan fungere bedre enn det ved første øyekast ser ut. Uansett er både Lumix GF1 og Olympus PEN verdige alternativer til både avanserte kompaktkameraer som Canon G11 og mindre avanserte speilreflekskameraer. Selv Leica får konkurranse i stil og design. Men OBS- den niende i niende 2009 klokken ni har Leica en produktlansering. Hørte jeg M9?
Les også: Lekkert Leica-alternativ
TV
Tallet er 3 og bokstaven er D. Alle snakker om 3D tv og noen viser det.
Panasonic, Sony, Philips - alle de store elektronikkprodusentene har 3D-tv i støpeskjene. Noen har også ferdige produkter å vise.
- Dette handler om et sprang i teknikken som kan sammenlignes med overgangen fra analog til digital tv, sa Peter Fannon fra Panasonic da han presenterete selskapets 3D-teknologi i USA allerede forrige uke.
Panasonics første tv med tredimensjonale bilder kommer til å hete TH-85P12U og er på 85 tommer. Selv om skjermen bare er ti centimeter tykk er vekten anselige 120 kilo. De kaller teknologien bak den 3D Full HD Home Theater, forkortet til 3D FHD. I første omgang vil prisen være 30 000 dollar, i overkant av 180 000 kroner.
Sony har også kommet langt med 3D og toppsjefen Howard Stringer har lovet en Bravia lcd-tv med 3D innen utgangen av 2010 og sier at 3D er Sonys store satsing for framtiden. De vil allikevel ikke ut med flere detaljer om modeller eller teknologi.
Det kan kanskje være lurt, for Philips heller malurt i det tredimensjonale beger. De har ingen umiddelbare planer om å lansere 3D-tv på det kommersielle markedet på kort sikt, og sier videre at planene deres vil være avhengig av en 3D tv-standard. De konkluderer med at 3D-teknologien ikke er her helt ennå.
På tross av det har de med seg en prototype på en 3D-tv. Den er basert på deres film-tv i formatet 21:9. Foran skjermen står en micro polariseringslinse.
Les også:3D-tv i stuen neste år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.