Det indiske teletilsynets (Trai) forslag til nye Spektrum-vilkår for mobilselskapene i India, som ble fremlagt i et 437 siders dokument tirsdag, har skapt harnisk blant de store mobilselskapene.
Indias største mobilselskap Bharti Airtel mener anbefalingen er "sjokkerende".
Hovedtrekket i forslaget er at mobilselskapene i India kan bli pålagt å betale store engangsavgifter for å beholde frekvensene de sitter på i dag.
Tøft marked
Forslaget skal godkjennes av det indiske telekomdepartementet, en prosess som man ikke vet hvor lang tid vil ta, og det er mulig vilkårene vil bli moderert noe.
Telenor kom endelig i gang med salget av abonnement i India i desember og fikk raskt én million kunder i India. Ett kvartal senere har antallet økt til to millioner – men inntektene er skuffende, selv for et marked som India, med ekstremt hard konkurranse.
Telenor er ikke fornøyd med inntektsutvikling i India i den fasen virksomheten er i dag.
- Et svært kontroversielt forslag
Investor relations-ansvarlig Dag Eide i Telenor sier til TDN Finans at de ikke tror anbefalingene vil få noen direkte konsekvenser for selskapet.
-Vi trenger litt tid til å vurdere innholdet i Trai-anbefalingene, men jeg ser ikke umiddelbart at dette skal få noen direkte konsekvens for vårt businesscase i India. Dersom dette blir vedtatt i dagens form blir det vesentlig dyrere for de større aktørene som blant annet Bharti. Det er imidlertid viktig å få med seg at dette kun er et forslag, som siden skal behandles hos departementet, sier han.
-Bottom line, dersom dette blir vedtatt, blir nå fusjoner og oppkjøp tillatt for flere i India. Det blir tøffere for selskaper som ønsket å ta en finansiell gevinst og klarere for de mindre aktørene med et lengre industrielt syn, deriblant oss. Det er imidlertid viktig å understreke at dette er et forslag, og det kan bli både forsinkelser og endringer. Dette er et svært kontroversielt forslag, sier Eide til Telenor.
- Lettere å selge
- Det er kamp om sirklene i India, og det betyr at Telenors Spektrum har en verdi, og hvis disse forslagene går gjennom blir det lettere for selskapet å selge eiendelene i India, sa analytiker Henrik Vikstrøm i ABG Sundal Collier til TDN Finans tirsdag.
ABG Sundal Collier-analytikeren viser til at prisene i 3G-lisensauksjonene i India ser ut til å bli høye, noe som støtter opp at Telenors 2G-sirkler har en verdi.
India er delt opp i en rekke telekomsirkler, geografiske områder.
Både og
Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener det både er positive og negative sider ved forslaget.
- Etter all sannsynlighet vil tilgang til frekvenser i India bli dyrere. Alt annet likt er det negativt, sier han til TDN Finans onsdag.
Men "betalingsvilligheten" for 3G bærer ifølge ham preg av at markedet må konsolideres og at antall spillere skal ned, mens prisene skal opp.
- Det er slik sett positivt for lønnsomheten i markedet over tid og kan bidra til at verdsettelsen på enhetene som skal konsolideres, muligens som Telenor, kan komme noe høyere, sier han videre.
Torgersen tror imidlertid ikke kursutviklingen i Telenor de seneste dagene har sammenheng med India.
-Telenor har vært under press før dette, og det er en del effekter markedet ikke har priset inn, sier han, og viser til at problemene i Russland er løst og at selskapets inntjening ligger i øvre del av forventningene.
Han venter at fokuset i India etter hvert vil bli positivt for aksjekursen.
-Først får man fokus på det negative ved å gå inn i markedet, men så må de ta grep, og det kan jo få positiv effekt gitt at markedet har priset inn at det går dårlig.
Verst for de store
"Forslaget endrer spillereglene, og det er de store selskapene som vil lide. Merk at dette bare er anbefalinger, og krever godkjenning i løpet av 90 dager for å bli politikk", skriver det indiske meglerhuset Batlivala & Karani i et notat onsdag.
De mener forslagene er ekstremt negative for de store, Bharti, Vodafone, BSNL & MTNL, Idea og Loop, og nøytralt til svakt positivt for nye operatører.
Telenor TEL steg 4,37 prosent til 86 kroner, omsatt for 712 millioner kroner, på Oslo Børs onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.