- Fakturaen har angitt rundt 50.000 kroner i internett-kostnader, forteller Arne Løvik om den svært ubehagelig mobilregning han fikk etter en reise i USA tidligere i år.
Mange har som Løvik opplevd at mobiltakstameteret går fort på reise, særlig hvis man bruker internett. Norsk mobilbransje har i alle år beklaget slike regninger, og bedyret at det er de utenlandske nettverkene som får nesten alle pengene. Løvik fikk også beskjed om at dette var ren viderefakturering da han klaget til Telenor.
Men i samarbeid med Post- og teletilsynet (PT) kan DN.no nå avsløre at dette rett og slett ikke stemmer.
- Det er mulig de som påstår dette tror på det, mens de i økonomiavdelingen gnir seg i hendene, sier PT-direktør Torstein Olsen om funnene.
63,3 prosent blir i Norge
Nye tall fra PT viser nemlig at de norske operatørene beholdt nesten to tredjedeler av pengene for nordmenns bruk av mobil i utlandet første halvår 2011. Hvis utenlandsregningen din er på 3.000 kroner, så sitter trolig din norske operatør igjen med rundt 1.900 kroner, litt avhengig av hvilket land du har besøkt, og hvor du er kunde.
Olsen er selv overrasket over at de norske selskapenes andel er så stor.
Tallene viser dessuten at de norske aktørene har økt sin andel siden 2010. Da beholdt de norske mobilaktørene drøyt 1,1 milliard kroner av de 2,1 milliardene kundene betalte for utenlandsmobil – altså litt over halvparten.
Olsen mener økningen kan skyldes nye EU-regler for datatrafikk i utlandet. Nettverk du besøker i Europa kan nå maksimalt kreve 4,80 kroner per megabyte, men aktører som Onecall og Tele2 selger dem videre til deg for henholdsvis 25 kroner og 19 kroner.
Tar 1.000 ganger egen pris
Samtlige norske aktører har lagt seg på EUs makspris for tale når man ringer fra EU-land. Alle tar fra 3,37 til 3,39 kroner, noe som betyr minst en dobling av prisen de selv må betale.
Telenor følger bare EUs prisregulering, fremholder Bjørn Ivar Moen, divisjonsdirektør for produkt og forretningsutvikling. Han vil ikke kommentere det de følger er makspriser, som EU truer med å sette ytterligere ned hvis konkurransen ikke kommer i gang.
Dagensit.no har fått flere meldinger om folk som har fått gigantregninger med Telenor i USA, og Arne Løviks regning på 50.000 har de ikke vært villige til å redusere.
Selv sier Løvik at han har vært forsiktig, og aner ikke hva som plutselig utløste en regning på 40.000 kroner på en drøy time. Moen i Telenor vil ikke si noe om hvor mye av USA-regningene Telenor sitter igjen med, bare at det ”varierer med land og operatør”.
I USA har Telenor en datapris på 112,5 kroner per megabyte, inkludert moms. Dette er omtrent tusen ganger mer enn snittprisen for samme tjeneste i Norge.
- Melker mobilbransjen kundene?
- Jeg tror prisene på data kommer til å gå ned på roaming, det er det svaret jeg har.
- Men er dette rimelige priser?
- Jeg konstater at prisforskjellen er stor og bør ned, sier Moen.
- Grusomt businesscase
Telenor, Netcom og Tele2 mener alle at deres egne påslag er lavere enn det de som bransje har rapportert inn til PT, men ingen vil si hvor mye de sitter igjen med. Ifølge PT er det ingen vesentlige forskjeller mellom operatørene.
Telenor og Tele2 vil ikke gå med på at marginene er noe spesielt å snakke om, mens Netcom påpeker markedet ikke fungerer særlig godt. Å sette ned prisen i utlandet har så langt bare betydd lavere inntekter.
- Vi prøvde å senke prisene før de ble regulert av EU, men det hadde ingen effekt på kundetilgangen eller bruken, sier Netcoms kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus.
Netcom har nå lansert nye obligatoriske surfepakker i Europa, som gir surfepriser ned i 2 kroner per megabyte, langt under det mange andre tar. De har også innført lik ringepris i hele Norden. Håpet er at dette skal føre til at folk ikke lenger er redde for å bruke tjenestene.
- Hvis det ikke fører til økt bruk er det et grusomt businesscase, sier Vederhus.
Tallene til PT er rapportert av mobilselskapene selv, og Telenor mener de har funnet en mangel i egne tall som kan redusere deres andel med rundt fem prosent. " Eventuelt også "de norske mobiloperatørenes andelen vil fremdeles være nærmere 60 prosent.
Les også:
Svensker har bedre mobildekning i Norge enn deg
Telenor er større enn alle bankene – til sammen
Mobilveteraner starter nytt mobilselskap
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.