Nettkriminelle er svært interessert i å få kloa i pengene dine. For å få til det stjeler de gjerne identiteten din også, så de kan opptre som deg. Datakriminelle er på Facebook og i andre sosiale medier, de er i innboksen din og de er på noen av våre mest kjente og tiltrodde nettsider. Det tar bare et øyeblikk å bli infisert, men heldigvis er det også lett å skaffe seg den nødvendige sikkerheten.
Å sikre datautstyret man har hjemme er et tema mange føler seg overveldet av. Det er ikke alltid lett å vite om man har nok sikkerhet, om den er oppdatert og om den er bra nok. Man kan også velge mellom å betale fra 400 til 1000 kroner i året for en sikkerhetspakke eller å satse på gratisløsninger man laster ned fra nettet.
- Det viktigste er at man sikrer seg. Et godt sikkerhetssystem lar deg deretter sysle med ditt uten at du må ta stilling til sikkerhetsmessige spørsmål. Og dere nordmenn har jo god tilgang på rimelige sikkerhetsløsninger også, sier Rik Ferguson.
Han leder avdelingen for virusforskning i Trend Micro, en av verdens største it-sikkerhetsselskaper. Han er svært anerkjent for sitt arbeide og publiserer sin innsikt på bloggen Countermeasures.
- Ikke sikring mot helt ferske trusler
Mange av disse gratistilbudene følger en «freemium» forretningsmodell hvor en grunnleggende tjeneste er gratis, men om man betaler får man mer funksjonalitet.
- Jeg er skeptisk til denne forretningsmodellen. Ikke at det er noe dårlig med gratisprogrammene, men iboende i «freemium» ligger det en forutsetning om at de ikke gir deg sitt beste om du ikke betaler. Hos de mest seriøse kommersielle aktørene er kjernen i beskyttelsen alltid den samme, sier Ferguson.
- Hva med Microsofts gratis sikkerhetsprogrammer? De har ingen betalbar versjon.
- Microsoft stiller i en særposisjon sånn sett. Deres programmer leverer det de lover, men det de lover er en veldig grunnleggende beskyttelse basert på en eldre praksis enn den sikkerhetsselskapene benytter, sier Ferguson.
Microsofts sikkerhetsprogrammer som tilbys gratis til alle Windows-brukere benytter en analysemodell hvor man laster ned en database med kjente trusler til pc-en. Deretter sjekkes alle filer som åpnes mot databasen. Oppdateringer skjer med jevne mellomrom.
- Det man ikke får her er sikring mot trusler inne i tredjepartsprogrammer som Flash og Java. Man er heller ikke beskyttet mot innhold som kjøres på nettet, eller helt ferske trusler, sier Ferguson.
Forkant eller etterkant
Definisjonen på et datavirus er et lite program som er laget for å replikere og spre seg selv. Tidligere kunne man kjenne igjen et virus basert på hvordan det var programmert. Dagens datavirus er laget for å endre sin egen oppbygning slik at et virus som sendes til 100.000 maskiner kommer i 100.000 varianter.
- Da holder det ikke med definisjonsfiler som er en uke eller en dag gamle. Man må ha et sikkerhetssystem som analyserer oppførselen til viruset for å kjenne det igjen, sier Ferguson.
Slik gjør du det
Selv om Ferguson jobber for en av de som vil selge oss sikkerhetsløsninger vil han ikke gjøre noen vurdering av hvilket system som er best.
- Mitt tips til alle nordmenn er å skaffe seg en sikkerhetspakke fra en spesialist, et sikkerhetsselskap. Dere nordmenn er dessuten heldige fordi så å si alle banker og nettleverandører gir dere antivirus fra de kjente aktørene gratis, sier Ferguson.
- Hva med sikkerhetspakkene som ligger på nye pc-er når man kjøper dem?
- Slett dem. Det har ofte bare maks tre måneders varighet på oppdateringene. Hvis banken eller nettleverandøren din gir deg 12 måneder gratis, bør du velge dem, så slipper du tenke mer over sikkerheten, sier Ferguson.
(listen er langt fra komplett):Her finner du også en uavhengig oversikt over de beste sikkerhetsløsningene.
Les også:
- Meningsløst å bytte nettleser
Ber alle bytte nettleser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.