Har du lagt merke til ”liker”-knappen fra Facebook som dukker opp på stadig flere nettsteder, verden rundt? Denne knappen gir deg mulighet til å dele en side med dine venner, men gir den også Facebook oversikt over alle som bruker disse nettstedene?
Dette var et av de 41 spørsmålene Datatilsynet i vår sendte til Facebook – verdens største nettsamfunn, med 750 millioner medlemmer. Tilsynet ville vite hvordan Facebook bruker og deler de enorme informasjonsmengdene de samler inn. Nå har Facebook svart.
- Vi har fått bekreftet en del ting vi har lurt på og avkreftet andre, sier Datatilsynsdirektør Bjørn Erik Thon.
Bruker alt til reklame -selger deg ikke
En del mennesker ser ut til å gjøre Facebook til sitt private ”Big Brother” – alt de gjør legges ut. Og selv for moderate brukere er det til sammen svært mye den gigantiske tjenesten kan vite om oss, våre venner og våre interesser. Men hva gjør de med all informasjonen de samler inn? Spres den rundt, selges den?
Brevet fra Facebook viser at selskapet kan benytte alt du deler til å vise deg mer målrettet reklame, men at de ikke selger personopplysninger til reklamebransjen eller andre på noen måte. Annonsører kan med andre ord kjøpe seg tilgang til kundegrupper med ulike profiler, men ikke kjøpe selve kundeprofilen.
Sjekk hvem som lytter
Det finnes imidlertid en vidåpen dør, og det er applikasjonene du selv velger å installere – noen av dem krever retten til å hente ut svært mye informasjon om deg.
Et positivt trekk kom imidlertid frem i brevet – Facebooks kontrakt med disse utviklerne krever at all informasjon om deg slettes hvis du avinstallerer applikasjonen. Thon trekker dessuten frem at Facebook nylig lagde en god oversikt over din applikasjoner og hva slags informasjon de har tilgang på – og de har gjort det svært enkelt å slette de du føler ber om for mye.
- Du kan nå se hva appene dine kan hente ut. Det er en ny funksjon og et skritt i riktig retninng. For meg var dette veldig nyttig informasjon, sier Thon, som anbefaler flere å kikke på denne funksjonen.
Sjekk hvilke applikasjoner som kan se hva om deg her:http://www.facebook.com/settings/?tab=applications
Trynefaktoren
Et annet viktig punkt er hva Facebook bruker ansiktsgjenkjenning til. Dette kan potensielt misbrukes til å gjenkjenne deg i mobilapper og mye annet, men ifølge selskapet er dette kun en tjeneste til brukerne for å hjelpe dem å sette navn på venner i deres bilder.
Les også: Facebook gir deg vern mot pinlige bilder
Stort nett
Facebook har selv 750 millioner brukere, men det er ikke bare disse de vet noe om. Svarene fra Facebook viser at de ikke bare henter informasjon fra egne nettsider.
- Det er klargjørende at Facebook sier at alle ganger du er inne på en hjemmeside med en ”liker”- funksjon så registrerer de din ip-adresse, sier Thon.
Facebooks "liker"-funksjon finnes på et enormt nettverk av nettsider og kan bidra til å gi Facebook kontroll over dine bevegelser på nett. Ifølge Facebook brukes dette bare til sikkerhet og å sørge for at alt fungerer, men Thon er skeptisk til at alle registreres – også de som ikke er medlemmer av Facebook.
- Som en autonom borger bør jeg kunne velge hvem jeg vil ha et forhold til – og her får jeg et forhold til Facebook uansett. Jeg skal ikke trenge å legge igjen elektroniske spor uansett. Men vi må se på styrken i det, sier Thon, som sier dette er en av tingene som må følges opp videre.
Facebook opplyser om at denne informasjonen slettes etter 90 dager.
Husker alle vennene dine
Et interessant punkt er hva som skjer med adresseboken din hvis du på noe tidspunkt lar Facebook hente ut kontaktlister fra epostkontoer eller andre tjenester. Dette gjøres for å finne eventuelle venner på Facebook. Alle disse adressene blir faktisk liggende hos Facebook på ubestemt tid, noe som også betyr at Facebook samler adresser på folk som ikke er brukere av tjenesten.
Facebook forklarer i brevet at informasjonen blant annet brukes til å foreslå disse personene som venner hvis de blir Facebook-brukere på et senere tidspunkt, og at brukerne kan slette denne informasjonen hvis de ønsker.
Lenken til sletting av epostkontakter finner du her: https://www.facebook.com/invite_history.php
- Dataene er lagret med brukernes tillatelse for å berike deres bruk av tjenesten til deres fordel. De som laster dem opp har full kontroll over dem, hvordan de brukes og når de slettes, skriver Facebook om lovligheten av denne lagringen.
Liker å bli spurt
Thon varsler at dette bare er starten på en dialog med kjempen.
- Det er et veldig godt grunnlag for videre dialog med verdens største nettsamfunn, sier han.
En av tingene han ønsker seg fra nettsamfunnet er at brukerne skal bli spurt om de faktisk vil være med når Facebook lanserer nye funksjoner som gir nye muligheter for å dele informasjon.Slik det er i dag har man ofte muligheten til å melde seg av, men da må dette gjøres som et aktivt valg, og man må følge med.
- Da blir det kanskje færre som tar i bruk nyhetene?
- Ja, men jeg tror de fleste vil være med og bestemme selv, sier Thon.
Les hele brevet fra Facebook her
Les også:
Facebook utsetter børsnotering
Så mye kan appene dine se av livet ditt
Facebook satser på musikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.