Skal barna lære å kjede seg eller skal de få en så friksjonsfri biltur som mulig? Det er et spørsmål mange foreldre har stilt seg. Over tid ender de fleste med å velge den letteste utveien, nemlig digital stimulans. Det er mange måter å sette opp baksetet som en underholdningssentral på, med fordeler og ulemper. Her er en noen tips som kan hjelpe deg å velge strategi.

DVD-spiller
DVD-spillere for bil fås etter hvert kjøpt overalt, til og med som partivare i dagligvareforretninger. Om det er lurt å kjøpe billigvare på dette området kan diskuteres, men sjekk i hvert fall om det følger med hodetelefoner og om det er en eller to skjermer inkludert. Kan man kjøpe en spiller med trådløse hodetelefoner er dette en større fordel enn mans skulle tro. Her lønner det seg absolutt å lete opp tester på nettet før man kjøper.

Fordelen med dvd er at man gjerne har kjøpt inn et helt bibliotek av filmer fra før, så det er ikke vanskelig med innhold. Nye filmer fås også kjøpt langs veien. Slike spillere er også ofte lett å lære seg å bruke for de minste.

Ulempen med dvd i baksetet er at dvd-spilleren ikke tilbyr noe annet enn film som underholdning.

Nettbrett
Svært mange nordmenn har ett eller flere nettbrett i familien. Disse kan gi barna timesvis med underholdning av ulike typer. Og for de litt eldre barna er det kjekt med internettilkobling, men pass på å skru av mobilt bredbånd om du er i utlandet.

Nettbrett kan tilby både film, spill, e-bøker og lydbøker og er sånn sett det valget med flest muligheter. Nettbrettene kan også foreldrene bruke når de ikke kjører til å holde seg oppdatert, bruke nettbank eller søke opp informasjon langs ruten.

Dersom man har fri bruk av data på nettbrettet kan man til og med se NRK Super direkte på NRK Nett-tv. Ellers kan man se leiefilm direte fra tjenester som Voddler. Skal man lagre filmer fra eget arkiv for å se på nettbrett krever det litt mer teknisk utfoldelse, ettersom man gjerne må kopiere filmer man eier på dvd inn på en pc før man kan kopiere dem ut på nettbrettet. Dette er en praksis som filmstudioene offisielt ikke godtar, så det finnes heller ikke mange programmer som gjør jobben. Men med litt leting på Google kan man finne de beste gratisprogrammene for jobben. Merk også at det ikke er alle filmer som lar seg kopiere.

Da er det lettere med spill på nettbrett. Både Google Play, nettbutikken for Android, og Apps Store for Ipad har rikelig med spill som egner seg for alle aldersgrupper. Sjekk hva barna laster ned på forhånd så du ikke ender opp med ekstraregning på ting som kan kjøpes for ekte penger inne i spillene. Det er en god praksis å ikke gi barna passordet til App Store eller Google Play. Anbefalt aldersgrense står beskrevet på alle spillene.

Spesielt til Ipad finner man mange kvalitetsspill til de små, og ikke minst en rekke illustrerte barnebøker som er interaktive eller fungerer som en film. Utvalget e-bøker på norsk vokser også raskt, og en del barnebøker gis ut som egne apps.

Barn helt ned i 18 måneders alder kan lære seg enkel bruk av et nettbrett. Når de fyller tre vil de fleste klare å bytte film selv eller velge seg et spill selv så det blir mindre mas fremover i bilen.

Spillkonsoller
Et tredje alternativ er å investere i en bærbar spillkonsoll. Det er i hovedsak to modeller i markedet, Nintendo DS og Playstation Vita. Den første kommer i ulike varianter, både med og uten brilleløs 3D-skjerm. Nintendo DS er spesielt populær blant yngre jenter, men man finner spill for begge kjønn. De fleste spillene til Nintendo DS er barnevennlige og veldig lett å bruke.

Les mer: Brilleløs 3D i hånden

Playstation Vita er en spillkonsoll for de litt mer viderekomne. Den har mye mer avanserte spill med tanke på grafikk og lyd enn Nintendo, og ikke minst flere spill som litt eldre barn liker. Mange populære spill til Playstation 3 finnes også for Vita. Vita har også nettleser og støtte for en del sosiale nettverk, men er ikke like brukervennlig på internett som en smarttelefon eller et nettbrett.

Les mer: Spillkonsoll i midtlivskrise

Ulempen med dedikerte spillkonsoller er at det knytter seg tildels store kostnader til innkjøp av spillene. Man finner mye på tilbud, men i forhold til spill på nettbrett er kostnadene mye høyere.

Lydbok
Å høre på lydbok sammen kan være hyggelig i bilen. Det er også mer sosialt enn spill og film, ettersom det gjerne gir en del gode samtaler i ettertid. Mange bøker egner seg også godt for voksne å høre på, for eksempel Harry Potter-bøkene. For de mindre barna tipser en av våre lesere om at historiene om Gruffaloen fenger godt.

Lydbøker selges på flere måter. Enten som en samling cd-plater, som lydfiler for nedlasting fra nettbutikker eller som egne digibøker. Alle disse kan med enkelhet spilles av i bilen, spesielt om man har en bilstereo med inngang for eksterne lydkilder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.