Mobiltelefoner er det svakeste leddet i informasjonssikkerheten til norske bedrifter, mener Nasjonal sikkerhetsmyndighet. De inneholder for mye informasjon som kan tappes, og de kan infiseres med skadelig programvare som gjør dem til åpne mikrofoner for spioner. I verste fall kan man ta med spionprogrammer tilbake inn i bedriften.

PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarer nå bedrifter mot å la de ansatte ta med sine vanlige smarttelefoner til risikoland, særlig udemokratiske land og land der de har konkurrenter.

Les også: Advarer mot å ta med mobilen til utlandet

Ikke alle er like utsatt, men de som produserer verdensledende teknologi bør ta ekstra forholdsregler, mener Ronald Barø, sikkerhetsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste.

- I Norge gjelder dette særlig energi- og militærteknologi, sier han.

Presset privat?
Barø påpeker at informasjon av privat karakter også kan være skadelig, fordi det kan brukes som pressmiddel. Det kan være du er innom nettsider du ikke burde, gjør noe de ikke skulle gjort eller sender sms-er til en elskerinne. Eller kanskje du bare har med livet ditt i lommen.

- Det er vi mennesker som er sårbare gjennom de handlingene vi utfører. Tar du med en Ipad med hele familiealbumet og all din kommunikasjon på reise er det en gavepakke til folk som siden kan prøve å rekruttere deg eller presse deg. Dette skjer fortsatt, det er ikke bare cyberretterretning, sier Barø.  

Han påpeker at i etteretning er det ofte små tilsynelatende uviktige informasjonsbiter som settes sammen og plutselig blir viktige.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har laget en egen brosjyre med råd for sikker mobilbruk.

- Politiets sikkerhetstjeneste vurderer etterretningsaktiviteten mot Norge og norske interesser til å være på et vedvarende høyt nivå. Både offentlige og private aktører kan være aktuelle etterretningsmål. På bakgrunn av dette er det viktig å være bevisst den sårbarhet mobiltelefoner og bruken av disse representerer, heter det i den.

PST har også en brosjyre for sikker reise. Vi har samlet noen av rådene fra brosjyrene, samt intervjuer.

Råd for sikker mobilbruk på reisen:



  • Vær varsom på reise i utlandet. Faren for spionasje er ekstra stor i udemokratiske land og land der det finnes konkurrenter av bedriften. Statlig etterretning kan samarbeide med landets bedrifter og teleselskaper.

  • Bedriften bør ha enkle rutiner for å dele ut reisepakker med blanke mobiler og pc-er som ikke siden kobles på bedriftens nettverk. Velg helst enkle mobiler og nye simkort.

  • Gjør en risikoanalyse over mulig skadeeffekt hvis informasjon blir stjålet. Legg opp sikkerheten deretter, og ta ikke med mer informasjon enn nødvendig på reise.

  • Vær forsiktig med å laste ned sensitiv informasjon – nettverket kan være avlyttet, både mobilnett og trådløse nett.

  • Elektronisk utstyr som forlates i hotellets safe er ikke trygt. Vær obs på skjult gjennomsøking på flyplass og i sikkerhetskontroll på flyplass.

  • Sensitiv informasjon bør ikke utveksles via mobil.

  • Ikke ta med mobilen inn i rom der sensitiv informasjon diskuteres. Be andre gjøre det samme.

  • 3G er noe sikrere mot avlytting av uvedkommende enn GSM, men alt kan avlyttes av de som kontrollerer nettverket.

  • Ikke la andre få tilgang til mobilen. Avtal med de ansatte at de forteller folk som vil låne mobilen at ”bedriften dessverre har svært strenge regler, og at de kan bli sagt opp hvis de gjør det”. Dette kan være vanskelig i situasjoner der man skal bygge opp tillit mellom partnere.

  • Skru av blåtann når dette ikke brukes

  • Skaff antivirus


Se også PSTs brosjyre Sikker Reise og NSMs brosjyre Sikrere bruk av mobiltelefon

Les også: Norsk næringsliv tar smarttelefon-sjansen utenlands

Advarer mot å ta med mobilen til utlandet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.