Mange nordmenn har fått seg en overraskelse etter å ha hatt med sin nye smarttelefon til utlandet og fått skyhøye regninger etter bruk av Google Maps, lesing av nyheter og synkronisering av e-post.

Heldigvis finnes det en rekke hjelpemidler som kan hindre de verste overraskelsene.

Bruk trådløst nettverk
Dagens telefoner kommuniserer med internett på to måter: Enten via mobilnettet, eller via trådløse nettverk.

Trådløse nettverk har den fordelen at man ofte ikke må betale noe for bruken, men gjerne for den tiden man er på nettverket. Mange hoteller, restauranter og lignende har trådløse nettverk de lar brukerne koble seg til fritt. Dette er nok den beste måten å bruke internett på mobilen i utlandet på, ettersom det ikke kommer noen overraskende kostnader i ettertid. Man bør imidlertid utvise sunn fornuft i forhold til hvilke nettverk man kobler seg til. Det hender også at kriminelle prøver å friste mobilsurfere med gratis internett for så å sniffe opp passord eller kredittkortinformasjon.

Mobilt bredbånd begynner å bli bra utbygget i utlandet, men er nesten uten unntak dyrt å bruke, spesielt utenfor Norden. Man bør derfor gå inn på telefonens nettverksinnstillinger og deaktivere mobildata fullstendig eller i det minste deaktivere roaming (gjesting). Både på Iphone og Android-telefoner er det lett å skru av og på data manuelt etter behov. Både til Iphone og Android kan man laste ned egne apps som sporer opp nærmeste seriøse tilbyder av trådløst nettverk, men ingen tjenester er helt komplette.

Les også: Billigere, men ikke billig

Last ned kart
Mange ser verdien av å bruke navigasjon og karttjenester på mobilen når de reiser, men ikke alle er like klare over at Google Maps - som gjerne er det eneste forhåndsinstallerte alternativet - laster ned kart fortløpende og lar dermed taksameteret gå.

 

En løsning på dette er å bruke en navigasjonstjeneste med frakoblede kart, eller offline maps som det heter på engelsk. Brukere av Iphone har tilgang til en mengde forskjellige navigeringsapper som koster fra flere hundre kroner til ingenting. Er du villig til å betale mellom 400 og 600 kroner for navigasjon på Iphone er Tomtom best, men også kjente navn som Navigon og Sygic er blant leverandørene. Det finnes også mange detaljerte kart å laste ned som man kan søke i, men som ikke gir full navigering med stemmeinstruksjoner.

På Nokias toppmodeller kan man bruke Ovi Maps som også har mulighet til å laste ned kart for et land eller en region på forhånd. Man kan også betale ekstra for reisehåndbøker og kameravarsling langs veiene.

Brukere av Android har også ulike valg. På nyere HTC-telefoner ligger en tjeneste som heter Locations installert. Dette er et navigasjonsprogram som ikke er helt gratis, men hvor man kan kjøpe tilgang for begrenset tid. For noen tiere kan man få full tilgang til frakoblet navigasjon med stemmeinstruksjoner i et helt land eller en region. Kameravarsling og køvarsling kan også kjøpes til. Kartene i seg selv er gratis.

På det åpne markedet for Android-apps finnes også flere løsninger, noen koster penger og noen er gratis. Generelt kan man si at de beste produktene koster penger, men om man bare trenger kart uten navigasjon finnes flere gratis alternativer, også for spesialkart for turgåere og syklister.

Last ned måler
Innimellom må man likevel åpne kranen og bruke litt datatrafikk i utlandet. Da lønner det seg å ta noen forholdsregler før man reiser som kan begrense mengden data som sendes. For det første bør man deaktivere alle automatiske nettjenester som synkronisering av e-post og Facebook. I tillegg bør man laste ned de norske nettleserne Opera Mobile og Opera Mini som er tilgjengelig for alle mobiltelefoner. Operas mobile nettlesere har en såkalt turbo-funksjon som sende all trafikken via en server hos Opera. Der stripper Opera bort all overflødig informasjon slik at det lastes ned inntil 90 prosent mindre data til telefonen. Da reduseres også regningen med tilsvarende faktor.

 

Ønsker man å bruke apps med nettilgang er man stort sett prisgitt at de laster ned den datamengden de vil. Men til alle tjenester man kan bruke nettleseren finnes det løsninger. På Iphone kan man bruke appen Onavo som påstår å kunne krympe datatrafikken med inntil 80 prosent. Den fungerer egentlig akkurat som Opera Mini, men til forskjell fungerer den med Iphones standard nettleser. Den krymper også datamengden som kreves for å lese e-post på Iphone.

På Android er ikke Onavo tilgjengelig ennå, men en lukket prøveversjon er under evaluering. Vi har ikke funnet noen tilsvarende krympetjenester, men det finnes mange apps som hjelper deg å se hvor mye datatrafikk du har brukt. Mange av disse har også varslings- og stoppfunksjoner som stenger krana når det er i ferd med å bli dyrt. Telenors kunder kan laste ned egne apps som viser status for faktura og abonnement.

Les mer: Billigere, men ikke billig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.