Kan et problem også bli en del av løsningen? Verdens It-industri står i dag for 2,5 prosent av de globale klimagassutslippene. Hvis it tas i bruk riktig kan industrien ikke bare bli klimanøytral, men faktisk bidra til store reduksjoner, mener Jon Magne Skjelvik, seniorøkonom i Econ Pöyry.
- Det er mulig å spare ganske mye reiseutgifter der også, sier han.
Grønn lønnsomhet?
På oppdrag fra Fornyings – og administrasjonsdepartementet har Econ Pöyry skrevet en rapport om bruk av videokonferanse i staten – samt en samling av litteratur rundt mulighetene IKT gir for å spare miljøet. Rapporten konkluderer med at hvis en av fem flyreiser i staten erstattes med videokonferanse vil dette redusere utslippene tilsvarende 14.600 tonn CO2 i året. Lønnsomt kan det også bli.
- Samlet samfunnsøkonomisk besparelse er estimert til 326,8 millioner kroner herunder 173 sparte årsverk, heter det i rapporten.
Av dette utgjør flybilletter 49 prosent, tidsbruk 27 prosent, kost og losji 21 prosent og CO2-kvoter 1 prosent.
Usikkerhet
Hvor mange reiser som faktisk kan erstattes med videokonferanse er vel og merke ikke vurdert i rapporten, og heller ikke investeringen som kreves for å gjennomføre dette.
- Det er sikkert mulig for noen etater å redusere reisene med 20 prosent, men det vil kreve en ny måte å jobbe på, sier Skjelvik.
Les rapporten her:IKT og klimagassutslipp
Miljø selger
Miljøargumentet for videokonferanse fungerer, men ikke i alle leire, forteller toppsjef i Tandberg, Fredrik Halvorsen.
- I Europa, Tyskland og litt mindre i Norge er miljø absolutt et argument når de kjøper video. I det offentlige USA har miljø helt klart seilt opp som et viktigere argument med Obama-administrasjonen. Bedriftsmessig har vi ikke sett det like sterkt i USA, sier han til Dagensit.no.
Enorme kutt mulig
Hvis staten klarer å gjennomføre kuttene er det trolig dårlig nytt for flyselskapene, for Statens rundt 140.000 ansatte gjennomførte i fjor 532000 enkeltreiser på til sammen 521 336 000 km, og mye av dette er trolig flyreiser. Tøft kan det også bli for Posten hvis andre punkter i rapporten følges opp. Det handler nemlig om ”dematerialisering”, en prosess som er i full gang for blant annet musikkbransjen. Brev, musikk, filmer, telefonkataloger og aviser opphører som fysiske produkter og trenger ikke lenger transport.
Rapporten fra Econ Pöyry hevder også at IKT kan bidra til å redusere de totale utslippene av CO2 i verden med hele 15 prosent. Dette tallet viser seg å stamme fra IKT-bransjeorganisasjonen GeSIs rapport ”Smart 2020”, som ser for seg smart bruk av it på mange områder.
Les hele rapporten her:Smart 2020
Det er store tall, i hvert fall sett i sammenheng med hva man så langt har oppnådd. Og slike tall finner man slett ikke i Bellonas rapport fra i fjor med tittelen ”How to combat global warming”.
Hopper over fossil-stadiet?
I rapporten er ikt slett ikke noe hovedkapittel. Det er faktisk bare nevnt som en del av ”livsstilsendringer”, som i tillegg til videokonferanse også handler om økt bruk av kollektivtransport og sykling istedenfor bilkjøring. Bellona mener dette til sammen kan redusere utslippene med ti prosent, men mye av dette handler altså ikke om it.
- Grunnen til at vi ikke har adressert dette i stor skala er at vi prøver å være realistiske. Hvis alle hadde sluttet å fly og kjøre bil til møte ville reduksjonen vært veldig stor, men hvor realistisk er det? Det er veldig vanskelig å tallfeste dette, sier Åge Stangeland, redaktør for rapporten og rådgiver innen energi i Bellona.
Han ser likevel muligheter for at ikt kan gjøre en stor forskjell – særlig i utviklingsland i vekst.
- Det er mange store land som er i ferd å ta spranget til å bli i-land. Hvis man kan få dem til å hoppe bukk over fossilt brensel-samfunnet og rett til energieffektivitet og fornybare løsninger ved hjelp av ikt kan vi spare veldig mye, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.