Fra torsdag kan besøkende og ansatte ved St. Olavs Hospital i Trondheim benytte et eget navigasjonssystem inne på sykehusområdet. Alt man trenger er en smarttelefon eller nettbrett.
– På store sykehus kan det være vanskelig å finne frem. Første gang vi snakket med St. Olavs Hospital fikk vi vite at det ikke er uvanlig at folk drar innom dagen før innleggelse bare for å orientere seg. Mazemap er et derfor et viktig supplement for å hjelpe pasientene å finne frem, og kan spare arbeidstid for ansatte som ikke trenger å forklare veien for pasientene, sier daglig leder Thomas Jelle i Trådløse Trondheim.
Mazemap bruker ikke GPS-mottakeren i telefonen slik vanlige navigeringstjenester gjør. Posisjonen til brukeren fastslås ved at man triangulerer posisjonen i forhold til de mange aksesspunktene for trådløst nettverk som finnes på sykehusområdet.
Tjenesten er gratis, og kan brukes både i en nettleser eller lastes ned som app. Man kan søke opp en destinasjon på området og få tegnet opp en sti på kartet, akkurat som ved bilnavigering.
– Trondheim er teknologihovedstaden i Norge. Vi ønsker å være i forkant når det gjelder både teknologi og medisin. Vi har en stor og kompleks bygningsmasse der det kan være vanskelig å finne frem, og vi tror MazeMap vil bli et viktig verktøy for både pasienter, besøkende studenter og ansatte, sier dekanus Stig Slørdahl ved Det medisinske fakultet på NTNU.
Mazemap ble først lansert som et pilotprosjekt i 2011 på NTNUs Campus Gløshaugen.
Les mer: Viser vei når gps-en kommer til kort
Går internasjonalt
Ifølge Thomas Jelle i Trådløse Trondheim er denne løsningen unik i Norden, og sannsynligvis i verden. Derfor håper selskapet å få solgt løsningen også til andre store bygningsmasser internasjonalt.
– Vår største konkurrent er substitutter som informasjonstavler, papirkart og resepsjonsskranker. Det er et enormt marked for innendørs navigasjon, både i Norge og utenlands. Vi håper å komme i mål med flere store avtaler i løpet av kort tid, sier Jelle.
Designstøtte
Mazemap startet som et forskningsprosjekt ved NTNU. I 2011 kom de med i Norsk Designråds såkornsprosjekt Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) og fikk 300.000 kroner til å kommersialisere forskningen sin.
I ettertid har prosjektet fått ytterligere støtte på ni millioner kroner fra institusjoner som Innovasjon Norge og Skattefunn.
– Det hevdes at vi satser for lite på forskning og utvikling i Norge. Dette viser hvor viktig det er å stimulere innovasjonsprosjekter helt fra begynnelsen, i riktig ende, sier Skule Storheill, innovasjonsdirektør og DIP-ansvarlig i Norsk Designråd.
Les også:
Datamaskiner kan "regne ut" om du får drømmejobben
Advarer databrukere mot politivirus
Grønt Norge-gründer bruker kronprinsen i sitt forsvar
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.