De to mener Snowden med sine avsløringer av amerikansk overvåking av datatrafikk har bidratt til en tillit mellom nasjoner og mennesker som er nødvendig for fred.
«Den offentlige debatten og de politiske endringer som har fulgt i kjølvannet av Snowdens varsling, har bidratt til en mer stabil og fredelig verdensorden», skriver de to i sin begrunnelse.
«Hans handlinger har gjeninnført tillit og åpenhet som ledende prinsipper i sikkerhetspolitikken. Disse verdiene kan ikke overvurderes», heter det videre.
De to stortingsrepresentantene fra SV mener Snowden har bidratt med kritisk kunnskap om hvordan overvåking foregår i et moderne samfunn.
Går ut lørdag
Fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris for 2014 går ut 1. februar, men Nobelkomiteen går aldri ut med lista over de nominerte. Det står det imidlertid dem som nominerer kandidater, fritt å gjøre.
De som har rett til å nominere, inkluderer tidligere prisvinnere, medlemmer av nasjonalforsamlinger og regjeringer, universitetsprofessorer i visse fag, som historie og samfunnsfag, og medlemmer av enkelte fredsorganisasjoner.
I fjor var det 259 nominerte da fristen gikk ut, men Nobelkomiteens medlemmer har selv anledning til å inkludere flere navn på lista på sitt første møte mot slutten av februar.
Favoritter i fjor
I fjor var det kjent at den pakistanske skolejenta Malala Yousafzai, den kongolesiske legen Denis Mukwege og Myanmars president Thein Sein var blant favorittene. De er trolig nominert i år igjen.
En gjenganger som har vært nominert en rekke ganger, blant annet av SVs tidligere stortingsrepresentant Halvard Langeland, er den israelske atomvåpenvarsleren Mordechai Vanunu.
Det har også aktivister og organisasjoner som jobber for menneskerettighetene i det tidligere Sovjet, som den russiske organisasjonen Memorial og den hviterussiske aktivisten Ales Beljatskij. Også cubanske menneskerettighetsaktivister har vært nominert av norske stortingsrepresentanter.
Andre navn som har vært på listene de siste årene, og som godt kan være det i år igjen, er den egyptiske koptisk kristne Maggie Gobran, som kalles Egypts Mor Teresa, den kurdiske aktivisten Leyla Zana, og Global Alliance for Vaccines and Immunization (GAVI) som driver vaksineringsprogrammer for barn.
I fjor var også den amerikanske soldaten Bradley (eller Chelsea) Manning, som lekket store mengder hemmelige amerikanske dokumenter, å finne på lista.
Fredsprosesser
Dersom Nobelkomiteen velger å belønne eller oppmuntre en pågående fredsprosess som har lyse utsikter, kan det være aktuelt å gi prisen til noen som er involvert i Colombia, Myanmar eller Filippinene, om det er noen nominerte.
I fjor ble Russlands president Vladimir Putin nominert for rollen han spilte for å få Syria til å gi opp sitt program for kjemiske våpen.
I den kanskje verste pågående krigen i verden i dag, nettopp i Syria, ser den gryende fredsprosessen ennå ikke ut til å ha noen sjanse, og det gjenstår også å se om prosessen med å få kontroll over det iranske atomprogrammet blir en suksess.
Nobelkomiteen kunngjør som regel hvem som har vunnet prisen, klokken 11 den andre fredagen i oktober hvert år.
Les også:
Økokrim sikter Funcom
Vil du ha 10.000 kroner om én måned?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.