Are Traasdahl har gjort det mange norske gründere drømmer om. To ganger har han startet selskaper med stor suksess i USA, begge basert på to av de største trendene i nyere tid: mobil og stordata.

I februar solgte han Tapad til Telenor for 3,2 milliarder kroner. Selskapet lar kunder kjøpe annonseplass på tvers av plattformer som mobil, nettbrett og pc, og er i dag markedsledende i USA. Traasdahl sitter igjen med over 1,5 milliarder kroner i gevinst etter salget.

Må ha kontakter

Nå ønsker Traasdahl å åpne døren for flere norske gründere. Fem norske oppstartsselskaper skal fra høsten få sitte ett år i Tapads lokaler i «Mad Men»-gaten Madison Avenue på Manhattan, og nyte godt av Traasdahls erfaringer, mentorer og kontakter.

– Vi vil hjelpe dem å få kunder og investorer og en enklere start i USA. Jeg hadde ingen hjelp da jeg kom over første gang, og måtte gjøre alle feilene selv, sier Traasdahl.

Les også (DN+): Norges nye milliardær dnPlus

I dagens nettverden må de fleste ha større markeder enn Norge for å lykkes. Traasdahl beskriver New York som et voksende og svært livskraftig senter for oppstartsselskaper. Her finnes penger og kunnskap som kan hjelpe nye selskaper opp og frem. Men du kommer ingen vei uten kontakter.

– Det er kamp om de personene som kan guide deg. Du må bygge nettverk, og så baller det på seg. Det tar utrolig lang tid å komme inn hvis du ikke har en start. Amerikanerne gjør sjelden business med noen de ikke kjenner eller som noen kjente ikke går god for, sier Traasdahl. (Saken fortsetter under).

Selv brukte han tre år på å bygge det han kaller et «ok» nettverk i USA da han flyttet dit ved starten av årtusenet. Da han startet opp for andre gang var han på innsiden av miljøet, og fikk med seg folk som gjorde reisen mye raskere.

– Da fikk jeg med meg et sett amerikanske rådgivere. Én hadde bygd opp og solgt Doubleclick til Google for tre milliarder dollar og flere hadde bygget og solgt selskaper. Å ha dem med fra starten var ekstremt viktig, sier Traasdahl.

Les om emisjonen i selskapet Unacast, som Traasdahl har vært døråpner for i New York.

Blir mer attraktive

I tillegg til gratis kontorer med utsikt over Madison Square Garden skal de norske gründerne få fem mentorer innen sentrale temaer. Initiativet får to tomler opp fra Hege Barnes, som leder innovasjon Norges New York-kontor. Hun sier andre slike «akselerator-programmer», har gitt imponerende uttelling for deltagerne, blant annet gjennom mer strategisk og profesjonell tilgang til markedet.

– De blir mer attraktive for investorer og andre samarbeidspartnere, som da vet at firmaene har gjennomgått et intenst program med tett oppfølgning fra eksperter og erfarne rådgivere, sier hun.

Programmet er gratis for selskapene, uten krav om eierandeler, og som majoritetseier er det Telenor som indirekte tar regningen.

– De synes det er superspennende, en måte for dem å tiltrekke seg mer innovasjon, sier Traasdahl, som sier han selv gjør dette for å bidra til det norske startupmiljøet.

Les mer om ny teknologi på DNgründer, følg oss også på Facebook og Twitter.

Han utelukker ikke at de kan komme til å gå inn med penger hvis spennende selskaper dukker opp.

– Jeg tror de har mer nytte av oss i den fasen, sier Traasdahl.

Stiller klare krav

Han understreker at han ser etter selskaper som er kommet til en kommersialiseringsfase, der de har et produkt og gjerne kunder i hjemmemarkedet – samt penger til å finansiere resten av oppholdet. Han vil ikke sette grenser for hva slags selskaper som kan delta, men understreker at han selv kan mest om digitale produkter, merke­varer og reklame.

– Vi ønsker at noen lykkes ordentlig, og ser etter folk med ståpåvilje, som ikke kommer til å gi opp. For det blir brutalt vanskelig å få det til, sier han.

Han sier det å få nei og prøve igjen er en del av reisen, og med amerikanere kan det være vanskelig å forstå når man er avvist.

– Hvis noen sier «Dette er veldig interessant, la oss møtes til lunsj», betyr det nei. Det visste ikke jeg da jeg kom til USA, sier Traasdahl.

 

LES OGSÅ OM:

Norskamerikaneren solgte Siri til Steve Jobs for 1,2 milliarder - nå er han klar med nytt superprosjekt

– Sjokkert over hva norske vinimportører forteller om andre firmaer  (+)

Varsler kraftig økning i strømprisen dnPlus (+)

Ble aksjeplukker på alpetur dnPlus (+)

 

SE DENNE:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.