Ifølge Digi.no var Telenor inntil nylig i forhandlinger om kjøp av Ludo Mobil, og nettstedet har lagt ut et avtaleutkast mellom partene.
Telenor vil ikke bekrefte påstanden, men Vollvik sier de har forhandlet med en «børsnotert aktør». Det som har skjedd etter forhandlingsbruddet får Tele2-sjef Arild Hustad til å reagere.
- Når de går i forhandlinger med lille Ludo, og så går samme Telenor ut med lokketilbud til de samme kundene via Talkmore – hvor er moralen, spør han.
Vond bismak
Da samtalene brøt sammen denne uken, gikk det svært kort tid før Ludos kunder ble varslet av Post- og teletilsynet om at de må bytte selskap eller miste forbindelsen 3. februar. Dette har fått mange av de andre mobilselskapene til å gå ut med informasjon til Ludo-kunder om hvordan de kan bytte.
Telenor-eide Talkmore gikk litt lenger enn mange andre, og tilbyr 300 kroner i velkomstbonus til Ludo mobil-kunder.
- Bismaken får meg til å grøsse litt på ryggen, sier Hustad, som selv har lagt ut informasjon til Ludo-kunder, men ingen spesialpriser.
Han holder muligheten åpen for at det ikke stemmer at Telenor nå fisker etter kunder de nylig forhandlet om å kjøpe, men mener det ikke «smaker bra» hvis dette stemmer.
Som andre
Telenor mener de har gjort det naturlige i denne sammenhengen.
- Vi så at andre operatører begynte å invitere Ludo-kundene inn i sin varme, og da syntes Telenor at vi måtte informere om muligheten til å velge en overgang til oss, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.
Han vil ikke bekrefte opplysningene om at de har vært i samtaler med Ludo inntil denne uken.
Tøft for alle de mindre
Hustad mener prisutviklingen i det siste har gjort det svært tøft for konkurrenter av Telenor og Netcom.
- Telenor og Netcom har blitt veldig aggressive i sluttbrukermarkedet, men har opprettholdt en relativt god margin på nettleie. De tilbyr sine egne kunder bedre betingelser enn grossistprisene for de som leier nett av dem. Vi lider også under det, sier han, med henvisning til fastpris-tilbudene fra de to store operatørene.
Selskaper som Ludo lever av å videreselge tjenester fra Telenor eller Netcom, og da Vollvik bygde opp Chess hadde han langt bedre innkjøpspriser enn Telenor og Netcoms sluttkunder. Dermed kunne han kutte prisene og fremdeles ha greie marginer. Nå mener Hustad marginene har forsvunnet, fordi grossistprisene ikke har fulgt sluttbrukerprisene ned.
- Det er egentlig litt trist at en så erfaren person som Idar kan se ut til ikke å lykkes. Det viser egentlig bare hvor tøft dette mobilmarekdet er blitt, sier Hustad.
Tele2 bygger eget mobilnett, men leier av de store der de ikke selv har bygget nett. Han mener Telenor kan drive priskutt fordi de har gode marginer i grossistleddet.
- Grossistprisene burde nesten halveres, hevder han, og antyder at Telenors strategi er lagt for å hindre Tele2 i å bygge opp et eget nett.
Like vilkår
Telenor benekter at grossistprisene er høyere enn sluttbrukerprisene.
- Telenor er pålagt ikke-diskriminerende vilkår mellom egen sluttbrukervirksomhet og de som kjøper tilgang av oss. Dette følges tett opp av Post- og teletilsynet. Vi rapporterer inn til PT og her fremgår også marginen, så vi i Telenor er uenig i beskrivelsen som her kommer frem, sier Krokan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.