Da iranske myndigheter slo ned opprøret i etterkant av presidentvalget våren 2009 på en voldelig måte, trakk en rekke vestlige telekomleverandører seg ut av landet. Tomrommet som oppsto i kjølvannet av at selskaper som Ericsson og Nokia Siemens networks trakk seg ut, ble delvis fylt av Huawei, en kinesisk telekom-gigant, skriver The Wall Street Journal.
Huawei skal spille en stor rolle i det iranske sikkerhetsnettverket og teknologien som brukes skal også ha bidratt til at opposisjonelle har blitt fengslet.
Flyter på Kina-erf#229en
Nå viser det seg at Huawei, som har lang erf#229 med kinesiske myndigheter, er mer enn egnet til å bistå iranske myndigheter jakten på politiske motstandere. Tidligere i år gjorde Huawei et salgsfremstøt overfor iranske myndigheter. Målet var å få oppdraget med å levere utstyr til en mobil nyhetstjeneste til Irans nest største mobiloperatør MTN Irancell. Da Huawei presenterte seg, ble nettopp erf#229en fra å sensurere nyheter man hadde fått i Kina trukket frem som et salgsargument.
Nylig underskrev Huawei en avtale med Irans største mobiloperatør, som gir politiet mulighet til å spore mobilbrukerne til der de er, skriver avisen, basert på samtaler med telekomansatte og anbudspapirer knyttet til oppdraget.
Forskjell på regimer
I utgangspunktet er lokasjonstjenestene iranske mobilselskaper etterspør ikke noe hokus-pokus. Det er i utgangspunktet de samme som brukes i vestlige, demokratiske land. Men de oppfattes av mange som langt mer grenseoverskridende når teknologien kommer i hendene på undertrykkende regimer som bruker dem til å knuse motstand.
Ifølge The Wall Street Journal skal tre studentaktivister ha blitt arrestert umiddelbart etter at de har slått på mobiltelefonene sine. Abbas Hakimzadeh, en 27 år gammel student som har vært aktiv i en gruppe som stiller spørsmål rundt presidentens handlinger, forventet å bli arrestert i slutten av 2009 etter at flere av hans venner var fengslet. Ettersom han fryktet at telefonen kunne brukes til å spore han opp, skrudde han den av, tok ut batteriet og forlot hovedstaden Teheran for å gjemme seg hos sin far i byen Mashbad, nordøst i landet.
Da han en måned etter skrudde på telefonen igjen, ble han arrestert hos sin far innen 24 timer, sier han.
- Etterforskerne hadde min samtaletrafikk, smser og eposter, sier han til The Wall Street Journal.
Ifølge menneskerettsorganisasjoner skal det finnes flere titalls dokumenterte tilfeller av dissidenter som har blitt arrestert gjennom myndighetenes mulighet til å spore dem gjennom deres mobiltelefoner.
I en rekke av kontraktene Huawei har inngått i Iran har selskapet samarbeidet med Zaeim Electronic Industries, et iransk selskap som selv skryter av at det har levert tjenester til Irans fryktede revolusjonsgarde. Denne måneden beskyldte amerikanske myndigheter en del av revolusjonsgarden for å ha planlagt å drepe Saudi-Arabias ambassadør i USA, en påstand Iran fullstendig avviser.
Følger lover og regler
Til tross for at blant annet amerikanske myndigheter flere ganger har uttrykt skepsis til samarbeid med det kinesiske telekomselskapet Huawei, har Telenor valgt å bruke Huawei som en global partner. Så sent som i midten av september sendte Telenor ut en pressemelding der det fremkom at Huawei er Telenors eneleverandør for oppgradering av Telenors nett i ti land. Telenor har torsdag ikke svart på DN.nos spørsmål om samarbeidet med Huawei.
Huawei mener selv at selskapet ikke gjør noe galt med sin aktivitet i Iran.
- Det er vårt selskaps intensjon å etterleve alle FNs økonomiske sanksjoner, kinesiske lover og relevante nasjonale regler knyttet til eksport. Vi mener vår forretningsvirksomhet i Iran møter alle disse kravene, sier selskapets hovedtalsmann Ross Gan til The Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.