Analytikre DN.no har snakket med mener Telenor har vært svært gode til å dyrke frem selskapene sine og skape vekst og lønnsomhet i de snart ti årene Jon Fredrik Baksaas har vært konsernsjef. Men de gir ham klar strykkarakter for nyinvesteringene i utlandet de siste 7-8 årene. Særlig Danmark, Serbia og India blir katastrofestemplet.

Les også: 124 milliarder grunner til å feire - og tre katastrofer

Baksaas er mest fornøyd med måten Telenor har klart å holde seg i bevegelse og stadig utviklet seg.

- Det er ikke noe vi har skapt i denne tiårsperioden, men noe vi har klart å bygge videre på og som må fortsette, sier Baksaas, som også trekker frem hvordan selskapene i Telenor-konsernet har klart å utnytte de mulighetene markedet gir.

Kritikk før også
Baksaas har fått voldsom kritikk for satsingen i India, og høster altså få lovord for andre satsinger, mens Telenors nysatsinger på 90 fremheves som genistreker.

Baksaas sier at også satsingene i Russland og Ukraina ble kritisert, men har skapt enorme verdier.

- Det samme skjer i Asia. Det er risiko og belønninger i måten vi opererer på og nå har vi en risikofaktor som vi aldri har sett før, nemlig at et lands høyesterett ruinerer grunnlaget for nykommerne som kom inn i 2008, sier Baksaas, og viser til at indisk høyesterett har inndratt Telenors lisenser i landet.

Dette kan medføre at Telenor å trekke seg fra India, med en sluttregning på over 17 milliarder kroner.

Ny tid, ny strategi
Baksaas mener det kan stemme at gode kjøp nå er vanskeligere å komme over, fordi flere er ute i samme ærend.

- Har tiden gått fra den typen investeringer, har prisene blitt irrasjonelt høye?

- De siste 20 årene har markedet har gått fra null til 6,5 milliarder mobilkunder. Da er det ikke så mange flere å ta av, og det sier seg selv at det er andre kriterier som gjelder, sier Baksaas.

Han mener dagens Telenor- størrelse gir en plattform som er god, men den vil ikke nødvendigvis være tilstrekkelig i fremtiden.

- Trenger Telenor en ny strategi?

- Vår strategi endrer seg i forhold til hvordan vi tror fremtiden oppstår. Det har skjedd underveis de siste ti årene, og det vil skje igjen, sier Baksaas.

Les også: Prisen for Baksaas: 143 millioner kroner

Telenor-nederlag i India er verdt 16 milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.