Telenors India-satsing henger i en tynn tråd etter at teleregulatøren TRAI i slutten av april la frem forslag til hvordan mobillisensene i landet skal auksjoneres bort. Auksjonen holdes etter at Telenor og flere konkurrenter ble fratatt sine lisenser i en høyesterettsdom.

Etter å ha mottatt spørsmål fra myndighetene om reglene har nå TRAI lagt frem et nytt forslag, men det hjelper lite, mener Telenors datterselskap i landet.

- Vi noterer oss at den indiske telekomregulatøren (TRAI) har gjort kosmetiske endringer i sine auksjonsanbefalinger. Dermed opprettholder de en plan som, hvis den blir satt ut i livet, mest sannsynlig vil støte ut de nye aktørene i markedet, skriver Uninor i en melding.

Les også:
Giske til India for å redde Telenor
«Sjokkerende». «Ekstraordinært». «Umulig».

Tre problemer
Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas pekte nylig på tre elementer i vilkårene, som hver for seg utgjør en ”veisperring” for Telenors satsing. Det første var økt krav til utbygging. Videre har TRAI har tatt bort mange flere lisenser enn de vil legge ut på auksjon, noe som trolig vil drive prisen opp.

Dessuten mener Telenor at inngangsprisen er lagt alt for høyt. Analytikere har beregnet en minimumspris på åtte milliarder bare i ti av de 22 områdene der Telenor har hatt lisens inntil dommen falt.

- Alle disse tre elementer representerer isolert sett veisperringer mot å fortsette, og kombinert blir det umulig, sier Baksaas.

Les også: Se Telenor på krigsstien i India

Giskes innsats
Uninor mener TRAIs nye forslag heller ikke er i tråd med høyesterettsdommen.

- Vi konstaterer at de står ved sine ulogiske utrullingskrav og at de i tillegg foreslår å legge ytterligere avgifter på frekvensene – på toppen av den allerede høye auksjonsprisen, skriver Uninor.

Spenningen stiger dermed før fristen for å svare TRAI går ut for departementet. Den er satt til én måned etter forslaget kom, altså 24. mai. Næringsminister Trond Giske ha nå vært i India for å diskutere saken men myndighetene. Om han lyktes får vi trolig vite snart.

Uninor mener nå TRAI har skuslet bort sjansen til å rydde opp, slik at de berørte operatørene kan vinne tilbake lisensene sine, og setter sin lit til regjeringen.

- Det har vært klart over lengre tid at løsningen hviler på skuldrene til den politiske ledelsen i landet, slik at milliardinvesteringene beskyttes og at utenlandske investorer ikke blir presset ut av landet, skriver Uninor.

Les også:
124 milliarder grunner til å feire - og tre katastrofer
Legger på røret for Norges 110 år gamle telenett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.