Telenor varslet denne uken at de vil gå rettens vei for å forsvare sin eierandel i det russiske mobilselskapet Vimpelcom.

Det planlagte oppkjøpet av Wind Telecom vil føre til at Telenor vannes ut til 25 prosent av stemmeretten i selskapet. Det handler om milliardverdier og Telenor vil kjempe for retten til å opprettholde sin eierandel. Telenor krever derfor å få ta sin andel av aksjene i den planlagte emisjonen i Vimpelcom, som vil inngå i betalingen for av det omstridte oppkjøpet av Wind.

Dette vil imidlertid koste dyrt.

- I underkant av tre milliarder dollar, opplyser pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard overfor Dagensit.no.

Det tilsvarer i overkant av 17 milliarder norske kroner.

I dag er Telenors aksjer i Vimpelcom verdt rundt 40 milliarder kroner.

Les også: - Det er ikke noen tom trussel

Positivt å vinne?
Dagensit.no har spurt analytikere om de tror dette er vel anvendte penger – hvis Telenor skulle vinne frem med sine krav. Svaret ble verken ja eller nei.

- Jeg tror det er en litt teoretisk problemstilling, for hvis Telenor vinner frem med voldgiften så vil ikke transaksjonen bli gjennomført. I hvert fall ikke i den formen det er skissert. Det er helt utenkelig at Altimo går med på at de får kjøpe de aksjene, sier Ole Jørgen Rød i First Securities.

Ole Petter Kjerkreit i Enskilda tror Telenors krav kan komplisere gjennomføringen av oppkjøpet.

- Hvis Telenor vinner retten vil det vanskeliggjøre oppkjøpet. Dette er delvis et spill for å stikke kjepper i hjulene for denne transaksjonen, sier Ole-Petter Kjerkreit.

Telenors krav om voldgift kan velte hele fusjonen med Wind Telecom, erkjenner også Vimpelcom-sjef Alexander Izosimov.

Les også: - Avtalen vil dø

Blokkerer generealforsamlingen?
Russiske Vimpelcom, der Telenor er storeier sammen med stridspartneren Altimo, har lagt opp tilat oppkjøpet skal stemmes over på en generalforsamling 17. mars. Volgiftssaken Telenor har reist vil trolig ta minst et halvt år. Spørsmålet er derfor hva som skjer hvis oppkjøpet bankes gjennom om halvannen måned. Kjerkreit regner med at Telenor vil forsøke å blokkere dette.

- Jeg vil nesten ta det for gitt at Telenor prøver å få til en rettslig utsettelse, sier Kjerkreit

Melgaard vil ikke si om de vil gå til retten for å utsette fusjonen til etter voldgiftssaken.

- Foreløpig har vi bedt om et utsettelse av generalforsamlingen, og det er så mye jeg kan si foreløpig, sier han.

- Men finnes det rettslige muligheter for utsettelse?

- Det finnes det alltid.

- Hvis dere får igjennom deres krav i retten og kan kjøpe aksjer– blir det noe av oppkjøpet?

- Det kan det godt skje – det er jo vedtatt av styret, sier Melgaard.

Seier etter nedelag?
Men hva om oppkjøpet går i boks og Telenor siden vinner saken? Kjerkreit mener det er positivt om avtalen blir blokkert, og også bra hvis Telenor får kjøpe seg litt opp, så de ikke er på grensen til å bikke under 25 prosent kontroll i selskapet. Hvis dette skjer vil nemlig aksjonæravtalen i selskapet bli ugyldig, og Telenor vil ha vesentlig færre rettigheter.

- Om man klarer å kjøpe seg til en betryggende andel er det positivt. Men hvis man skulle måke inn aksjer for tre milliarder dollar etter at transaksjonen og alt er i boks så tror jeg ikke det er positivt for Telenor.

Kjerkreit mener Telenors eierandeler i Vimpelcom ikke er prises til full verdi i markedet nå, og hvis de hadde pumpet ytterligere tre milliarder dollar inn i selskapet risikerer de at disse også prises med ”usikkerhets-rabatt”. Kjerkreit åpner altså for at Telenor bør akseptere noe utvanning hvis de ikke klarer å stoppe oppkjøpet og de siden vinner voldgiftssaken.

Han påpeker også at prisen for å unngå utvanning kan øke ytterligere hvis også de andre eierne krever å få kjøpe seg opp.

Melgaard insisterer imidlertid på at Telenor sikter mot å ikke bli utvannet.

- Vi skal kjøpe så mye at vi opprettholder dagens eierposisjon, som er 36 prosent av preferanseaksjene med stemmerett og 39,6 prosent av de ordinære aksjene, hevder Melgaard.

Rød mener dette neppe kommer til å bli aktuelt.

- Jeg har vanskelig for å se at de kommer til det punktet at de bruker forkjøpsretten for de aksjene, sier han.

Les om andre milliardutgifter for Telenor: Thailand krever 17 milliarder kroner fra Telenor-datter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.