En overordnet rett i India har kansellert utstedelsen av 122 mobil-lisenser gjort av landets tidligere telekomminister A. Raja i 2008, melder Bloomberg News torsdag.
Dommen bygger på påstander om korrupsjon knyttet til tildeling av mobillisensene.
En av Unitechs direktører er sammen med landets tidligere telekommunikasjonsminister og flere andre byråkrater og næringslivsledere tiltalt blant annet for korrupsjon. Unitech er Telenors partner i Uninor. Unitech-ledelsen skal ha sikret Uninor lisenser i telemarkedet til en billig penge, og det er disse som nå er kansellert.
- Dette er en sjokkerende melding, ikke minst fordi den kommer fra høyesterett, sier analytiker i Carnegie, Espen Torgersen. Han påpeker at en høyesterettsdom har en helt annen effekt enn i en annen rettsinstans med ankemulighet, men understreker at han foreløpig ikke har full oversikt over den videre prosessen.
– Men det er sikkert at det blir et juridisk etterspill, sier han.
Telenor-aksjen faller rundt tre prosent torsdag, tilsvarende et verdifall på oppunder fem milliarder kroner.
Ut av India?
For å drive mobilvirksomhet må man ha lisenser på sendefrekvenser, men dommen innebærer vel og merke ikke at Telenor og de andre operatørene må stenge øyeblikkelig. De tillates til å drive vanlig virksomhet i fire måneder, ifølge kjennelsen. Spørsmålet er hva som skjer etter dette.
- Det er prematurt å si at de er ferdige eller mister kundene i India, men det kan bety at de må trekke seg ut eller bruke mye penger på å kjøpe lisensene tilbake, sier Torgersen.
Telenor skriver i en børsmelding at de ikke har hatt mulighet til å gjennomgå dommen ennå, men påpeker at myndighertene innen fristen på fire måneder kan be telekomregulatøren TRAI om å dele ut lisensene på nytt.
Ingen blir hardere rammet av høyesteretts beslutning enn Telenors selskap Uninor (Unitech Wireless) der Telenor eier 67,25 prosent av aksjene. De 122 lisenene er fordelt på 11 selskaper og Uninor har flest med 22 lisenser som nå blir kansellert.
- Jeg er veldig overrasket over at de mister alle lisensene, sier Torgersen, som sier det tidligere har vært kjent at kanskje 6 til 8 lisenser har vært truet i forbindelse med lanseringsfrister, men ikke alle.
Telenor har investert 2,1 milliarder dollar
Dette kan få store konsekvenser for Telenor, som gjennom partnerselskapet Unitech har gått inn med 2,1 milliarder dollar i det indiske telekommarkedet.
- Vi har blitt urettferdig behandlet, da vi bare har fulgt myndighetenes prosess slik vi ble bedt om. Vi er sjokkerte over å se at Uninor blir straffet for feil som retten har funnet i myndighetsprosessen. Det er viktig å være klar over at avgjørelsen ikke stopper virksomheten vår for øyeblikket. Vi vil studere kjennelsen i detalj, og ta i bruk alle tilgjengelige muligheter for å sikre Uninors virksomhet i India. Vi forventer også at myndighetene sørger for at våre 36 millioner kunder, 17.500 ansatte og 22.000 partnere ikke blir rammet, skriver Uninor i en melding.
Kan trolig kjøpe lisensene tilbake
Uninor og de andre selskapene som er blitt fradømt mobillisenser av en indisk rett torsdag, har muligheten til å kjøpe tilbake lisensene til markedspriser.
Det sier Subramanian Swamy, som brakte saken om tildelingen av mobillisenser i 2008 til ”Supreme Court”, til Economic Times of India torsdag, medler TDN Finans.
- Først av alt. De har fått fire måneder på seg og de kan alltids betale markedsprisen og fortsette med lisensene sine, sier Swamy.
Hva denne prisen vil være er usikkert, men forventnignene til prisnivå er trolig høye etter at salget av 3G-lisenser ga India store inntekter.
Telenor måtte i sin tid skyte inn 7,5 milliarder kroner i Unitech Wireless for halve selskapet, som på den tiden hadde en eneste vesentlig verdi, nemlig lisensene som nå er trukket tilbake. Telenor kom vel å merke inn i selskapet etter at lisensen var kjøpt, og til en langt høyere pris enn det de indiske myndighetene mottok fra Telenors indiske partner.
Stoltenberg engasjerte seg
Statsminister Jens Stoltenberg engasjerte seg tidligere i år for å beskytte Telenors milliardinvestering i India, som stod i fare på grunn av at partnerselskapet er trukket inn i korrupsjonsskandalen.
I et brev til sin indiske kollega Manmohan Singh tok Stoltenberg til orde for at indiske myndigheter må gjøre sitt for å beskytte Telenors og andre utenlandske investeringer, ifølge Dagens Næringsliv.
Nå er det klart at Stoltenbergs engasjement var fånyttes.
Sjokkert
Economic Times of India skriver torsdag at selskapene som nå får sine lisenser kansellert vil måtte betale en bot på 50 millioner rupi, nær seks millioner kroner, hver.
Unitech, som er Telenors partner i Uninor, faller inntil 14 prosent på børsen i India.
LES OGSÅ: - Vi vil ikke selge Uninor
Stoltenberg går i front for Telenor i India (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.