Telenors utenlandsengasjementer har voldet selskapet mye hodebry i det siste. Telenor og Alfa-gruppen kriger om et Vimpelcom-oppkjøp, og nå viser det seg at Telenor også utfordres i Thailand, der det norske telekomselskapet er majoritetseier i den nest største mobiloperatøren i landet.
I følge Telenors informasjonssjef i Asia, Glenn Mandelid, er det to separate prosesser knyttet til mobilregimet i Thailand som nå blåser opp. Den ene dreier seg om stadige endringer i konsesjonsavtalene til mobiloperatørene. Samtidig skal en gammel konflikt om tilknytningsavgifter ha kommet til overflaten. Denne dreier seg om bortfall av en tilknytningsavgift som Dtac og andre operatører tidligere betalte til den statlige telekomoperatøren TOT, og det er snakk om store summer.
For Dtacs del ønsker statlige TOT en ekstrabetaling på 97 milliarder baht, eller rundt 17,5 milliarder kroner.
Telenor TEL har vært i det thailandske markedet siden 2000, og eier 65,5 prosent av aksjene i Dtac.
Gikk utenom
Frem til 2006 var det slik at alle mobilsamtaler fra en operatør til en annen gikk gjennom TOT. Dette gjorde at mobiloperatørene betalte en tilknytningsavgift til det statlig selskapet.
Da man i 2006 gikk over til et interconnect-regime sluttet samtalene å gå gjennom TOT og operatørene sluttet følgelig å betale tilknytningsavgift. Det er inntektsbortfallet av denne regimeendringen TOT nå forsøker å få kompensert.
Avvist av retten
Mandelid fortelle at TOT tok opp dette i en sivil rettssak høsten 2008, men saken ble avvist
- Den ble avvist og ankefristen, slik jeg har forstått det, går ut i løpet av 2011, forklarer Mandelid som viser til at Dtac i sine kvartalsrapporter har oppgitt dette som en finansiell risiko i notene til regnskapet. Han er ikke bekymret for utfallet av saken.
- Vi er trygge på at vi har en god sak og at retten kommer til samme konklusjon nå som sist, sier informasjonssjefen.
TOT sier det retter sine krav mot selskapene på vegne av folket.
- TOT peker ikke ut ett enkelt selskap. Vi går til aksjon nå for å beskytte våre rettigheter før foreldelsesfristen gjør enkelte av kravene ugyldige, sier visepresidenten i selskapet, Huacharoen Noppanat.
Kan trekke ut i tid
I følge den thailandske avisen kan veien videre bli både lang og kronglete. Om TOT og mobiloperatørene ikke kommer til enighet i forhandlingene, går tvisten videre til rettsmegling. Hvis meglingen ender med at TOT får rett, må det statlige organet gå til retten med sitt krav. En slik sivilsak kan i følge avisen ta årevis.
Mandelid lar seg ikke stresse av utsiktene til en langdryg prosess.
- Det blir litt hypotetisk siden de fortsatt ikke har anket saken. Vi må se om de anker saken før vi spekulerer i det.
Omkamp om konsesjoner
Den andre striden handler om mulige endringer i konsesjonene for mobiloperatører. Avisen Bangkok Post skriver at regjeringen har gitt ICT-departementet 15 dager til å forhandle med tre mobiloperatører, inkludert Telenor-dominerte Dtac om konsesjonene operatørene sitter på.
Thailandske myndighetene har satt ned en komité som skal utrede om det er mulig å få avtalene tilbake til slik de opprinnelig var. Så langt har ikke Dtac hørt noe fra myndighetene om denne saken.
Alle teleoperatørene driver sin virksomhet på basis av konsesjoner gitt av de to statlige teleoperatørene TOT og CAT. Noen av disse konsesjonene er mer enn 20 år gamle, og har blitt endret et utall ganger underveis. I noen tilfeller har endringene blitt gjort for å åpne opp for nye tjenester, mens det i andre tilfeller skal ha vært snakk om å endre hvilken andel myndighetene skal ha av omsetningen i selskapene.
Telenor er ikke engstelige for at deres konsesjon vil rammes av gjennomgangen.
- Dette er snakk om avtaler som går 13-14 år tilbake i tid, og som er gjort mellom oss og det statlige selskapet CAT, så vi er ganske trygge på at det er gode avtaler, sier Mandelid til Dagensit.no.
Les også: Bedre for Telenor i Thailand (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.