Mobilt bredbånd på hytta har blitt et krav for mange- enten det er ungene som ikke vil reise noe sted uten Facebook eller jobben som krever at man er tilgjengelig. Men ikke alle er så heldige at de får superfart bare de kjøper et tilfeldig modem. For noen virker alt dødt.

Heldigvis trenger er det ikke sikkert du trenger å leve med dette. Vi tok med oss en mengde rutere og antenner fra Telenor, Netcom og Ice til hytter ved Kragerø og Arendal som tidligere har hatt elendige forhold for mobilt internett. Resultatene var tildels forbløffende, og minst ett fastnettabonnement står i fare for å bli sagt opp som følge av imponerende hastigheter på mobilnettet.

Flytting ga 30 X
På hytta i Kragerø slet de to Netcom-ruterne vi hadde fått til test med ustabil forbindelse og hastigheter som ofte lå under 0,2 MB/s, som er frustrerende tregt.

Med en liten batteridreven lommeruter fikk vi aldri noen rask 3G-forbindelse her, men med den store ruteren med påskrubare antenner skjedde store forandringer da antennen ble flyttett fra vindu til vindu. Hastigheten gikk fra rundt 0,2 Mb/s på tester i vinduet lengst unna direkte havutsikt, via 2,4 i det neste, til stabile hastigherer over 6 Mb/s da ruteren sto i vinduet med direkte utsikt mot vannet. Hastigheten ble altså over 30 ganger høyere, bare ved å flytte ruteren.

I en annen test skjedde noe likenende med lommeruteren - hastigheten vekslet systematisk fra 2 til 8 Mb/s når modemet ble flyttet 15 cm frem og tilbake i samme vinduskarm. Å flytte ruteren rundt i huset er det første du bør prøve, for effekten kan være stor.

Skaff deg stor antenne
Ved siden av plassering av modemet kan valg av utstyr ha mye å si. Hvis man sliter med dekningen bør man absolutt ha en ruter med mulighet for ekstern antenne, understreker dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Helst bør antennen føres ut av huset, for husvegger stjeler store deler av signalet. Et vanlig trehus kan redusere signalet til en tiendedel, mens bygårder kan redusere styrken 100-1000 ganger, og noen bygg kan stjele så mye at det bare blir en 100.000.-del igjen, ifølge Amundsen. Et supert signal kan dermed bli ubrukelig.

Vi fikk med antenner for utendørsmontering fra Telenor og Ice. Med Ice fikk vi absolutt ingen forbindelse uten ekstern antenne på vårt første teststed, mens Telenor hadde gode resultater, med eller uten ekstrautstyr.

Ice hadde sendt oss en kvadratisk panelantenne og en retningsstyrt antenne som likner en gammeldags tv-antenne til test. Panelantennen var enklest å få kontakt med, og ser ut til å gi best hastighet når signalet er litt sterkere, men den store retningsstyrte antennen ga sterkest signal på steder der dekningen var dårlig. Dette forutsetter at man følger Ice sine instruksjoner om hvordan den rettes rett mot nærmeste mast, for denne antennen gir lite hvis ikke retningen er riktig.

Både for rutere og eksterne antenner kan plassering bety mye for signalstyrken. De fleste rutere har en signalindikator - og hvis man logger seg inn kan man ofte få en mer nøyaktig avlesing av signalet. Pass på at det er et 3G-signal du måler, for 2G signaler gir langt dårligere hastighet selv om signalet er sterkere. Mange rutere måler signalet i "-dBm" og der er et lavt tall best. "-70 dBm" gir gjerne bra fart, mens resultater rundt "-100dBm" er dårlig.

Uten dekning for supernett?
Hvis dekningen er dårlig er det imidlertid ikke sikkert at det er en ny antenne du trenger. Stadig større deler av Norge dekkes nemlig nå av raske 3G-nett, men for å få full nytte av utbyggingen må modemet ditt støtte de nyeste frekvensene. Ellers risikerer du å slite med dårlig fart og dekning midt i et område med superfart. Du risikerer å bli hengende på det gamle 2G-nettet og kan bruke minutter på å laste ned et bilde som kunne vært nede på sekunder.

Sjekk derfor om modemet du har tenkt å kjøpe har støtte for 3G i 900 MHz-båndet. Dette må du kanskje slå opp selv på internett eller i produktdokumentasjonen, for sist vi prøvde å spørre i en butikk hadde de ingen informasjon om dette.

Hvis mobilitet er det viktigste for deg kan du velge en lommeruter som går på batteri, men hvis dekningen er dårlig bør du velge en stasjonær ruter med store antenner og mulighet for ekstern antenne. Spør leverandøren om dette.

Amundsen i Telenor påpeker dessuten at ruteren helst bør støtte de høyere hastighetene, over 14,4 Mb/s, ellers kan dette bli en begrensende faktor. Å finne en ruter som har alt kan være vanskelig.

Det viktigste
Det aller mest avgjørende for ytelsen er imidlertid valg av mobilselskap. Utstyr fra én leverandør kan yte fantastiske hastigheter der konkurrentene gisper etter luft, selv med stor ekstern antenne. I våre to testområder ga Telenor den beste deknignen, men i andre områder kan det være motsatt. Prøv derfor gjerne med flere nettverk, hvis du kan, og husk at hvis en leverandør gir ustabil mobildekning for tale i området, vil trolig det mobile nettverket oppleves som enda dårligere.

Men hvis du allerede har et abonnement fra jobben eller på grunn av bruk andre steder kan en stor antenne utgjøre forskjellen på frustrasjon og grei fart.

Nesten ingen effekt
En del steder risikerer man dessuten at nettet blir overbelastet, for eksempel på hytter der det til tider dukker opp mange båter med mobilt bredbånd. Da blir hastigheten dårlig, nesten uansett.

De som allerede er så heldige at de mottar et stabilt og godt signal har imidlertid lite å hente på større antenner. I vår test ga Telenor sterkt nok signal også uten ekstern antenne, og selv om vi fikk langt sterkere signal med ekstern antenne, hadde dette liten effekt på hastigheten. Våre erf#229er viser at signalstyrken har lite å si så lenge den er god nok, men at hastigheten faller kraftig når den blir for svak. Folk med dårlig dekning kan derfor få en helt ny opplevelse med slike antenner, særlig hvis den gir 3G-dekning der det ellers bare er 2G

God surfing!

Les også: Slik får du fart på hyttesurfingen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.