Vestlige selskaper har i mange år blitt advart mot kinesisk industrispionasje. Mange har vært utsatt for datahackere hvor forretningshemmeligheter har forsvunnet. Eksperter har rettet pekefingeren mot Kina, men dette er blitt avvist.
Koordinert fremstøt
Den amerikanske politiorganisasjonen FBI har over lengre tid overvåket eposter til de to kinesiske professorene Hao Zhang og Wei Pang som studerte i USA. Da Hao Zhang returnerte til USA fra Kina sist lørdag ble han sporenstreks arrestert på flyplassen.
Sammen med fire andre kinesiske forskere er de to tiltalt for industrispionasje mot amerikanske selskaper.
«Hao, sammen med de andre tiltalte, har i lang tid forsøkt å få tilgang til amerikanske forretningshemmeligheter som kan gavne universiteter og selskaper kontrollert av den kinesiske staten», skriver det amerikanske justisdepartementet i tiltalen.
Hao har jobbet for et amerikansk selskap som har fått offentlige støttemidler fra blant annet militæret. Der skal han ha tilegnet seg forretningshemmeligheter som han senere har brukt for å etablere et avansert forskningslaboratorium ved Tianjin University.
– Sensitiv teknologi utviklet av amerikanske selskaper i Silicon Valley og resten av California er fortsatt sårbare for koordinerte fremstøt for å stjele denne teknologien – støttet av utenlandske stater, sier statsadvokat Melinda Haag til San Jose Mercury News.
Avslørt av eposter
I tiltalen er det lagt frem dokumentasjon i form av blant annet eposter som viser hva kineserne drev med.
«Min jobb er å gjøre alle mulige anstrengelser for finne ut alt av detaljer om denne prosessen og kopiere dette direkte til Kina», skrev Wei Pang i en epost.
De seks diskuterte åpent at opphavsrettigheter var det største problemer – ikke tilgangen til teknologien fra de amerikanske selskapene, som blant annet benyttes i Apples smarttelefoner.
Kinesiske selskaper har på under fire år klart å konkurrere med Samsung og Apple. De produserer smarttelefoner til priser som ligger langt under utenlandske konkurrenter.
– Tilsvarende saker som denne, hvor det dreier seg om teknologioverføringsspørsmål, kommer til å være en kilde til spenning i fremtiden. Kina har en enorm produksjonskapasitet og kan tjene på denne typen forretningshemmeligheter, sier forsker Yukon Huang ved Carnegie Endowment for International Peace til Wall Street Journal.
Kinesiske myndigheter avviser de amerikanske anklagene. Ifjor ble det tatt ut tiltale i USA mot fem kinesiske militæroffiserer som skal ha begått datatyveri fra amerikanske industriselskaper.
– Vi er svært bekymret over disse anklagene. Vi skal beskytte rettighetene til kinesiske statsborgere, sa pressetalsmann Hong Lei onsdag.
Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.