Senatets etterretningskomité begynner tirsdag en gjennomgang av NSAs virksomhet. Komiteens leder Dianne Feinstein mener presidenten selv må gi grønt lys, før NSA setter i gang overvåking av stats- og regjeringssjefer i land som er allierte med USA.
– Jeg syns ikke USA bør hente inn telefonsamtaler eller eposter til og fra vennligsinnede presidenter og regjeringssjefer, sier Feinstein.
– Obama er nær ved å gi NSA ordre om å slutte å avlytte statslederne for USAs allierte, het det på avisen New York Times' nettsider tirsdag.
Ikke endelig avgjort
Men Obamas holdning er ikke helt den samme som Feinsteins, ifølge amerikanske medier.
– Administrasjonen avviste raskt hennes forslag, skriver tidsskriftet The Atlantics nettside.
Offisielt er det ifølge Det hvite hus foreløpig ikke tatt noen endelig avgjørelse om overvåking av vennligsinnede utenlandske ledere.
Forbud?
– Men avsløringen av at et forbud er under forberedelse, er av stor betydning for NSA, skriver New York Times.
– Organisasjonen har nærmest uhemmet kunnet hente inn opplysninger om titalls millioner mennesker verden over. Dette omfattet vanlige mennesker, men også statsoverhoder som presidentene i Brasil og Mexico, påpeker avisen.
New York Times spår at det nå vil komme en hissig debatt om hvem som egentlig skal betegnes som «USAs allierte».
– Å forby avlytting av Merkel er enklere enn å nekte innsamling av opplysninger for eksempel om de militærstøttede lederne i Egypt, framholder avisen.
Forbehold
Ifølge samme The New York Times er heller ikke Det hvite hus klart og entydig for noe forbud mot å overvåke utenlandske allierte land.
– Administrasjonen vil reservere seg retten til å fortsette å samle etterretning i vennligsinnede land som gjelder kriminell virksomhet, potensielle terrortrusler og spredning av ukonvensjonelle våpen, ifølge flere tjenestemenn, skriver avisen.
– Det virker også som om administrasjonen gir seg selv rom i tilfelle en utenlandsk leder i et alliert land blir fiendtlig eller begår handlinger som utgjør en trussel mot USA, heter det videre.
Forbannet
Avisa Los Angeles Times skriver tirsdag at ansatte i NSA og andre etterretningsorganisasjoner er forbannet over at presidenten og andre politiske ledere forsøker å fraskrive seg ansvaret for etterretningsvirksomheten mot utenlandske ledere.
En etterretningsansatt sier til LA Times at Obama kanskje ikke har vært spesifikt informert om at den ene og den andre utenlandske leders mobiltelefon ble avlyttet eller overvåket.
– Men Det nasjonale sikkerhetsrådet og ledende personer i etterretningsmiljøet visste nøyaktig hva som foregikk. Å påstå noe annet er latterlig, sier vedkommende.
Visste ikke
Ifølge Washington Post visste Obama ikke om overvåkingen av allierte ledere, blant dem Tysklands Angela Merkel, før i sommer. Dianne Feinstein mener det at presidenten ikke kjente til den angivelige avlyttingen av Merkels mobiltelefon, i seg selv er et stort problem.
Feinstein forsøkte i det lengste å forsvare NSA, skriver nyhetsbyrået DPA. De 15 medlemmene av etterretningskomiteen i Senatet skulle fortsette sine drøftinger av avlyttingssaken tirsdag og torsdag.
18. november skal NSA-saken så tas opp til debatt i Tysklands nasjonalforsamling, Forbundsdagen i Berlin. Tysklands ombud for datasikkerhet Peter Schaar går dessuten inn for at det opprettes et eget tysk granskningsutvalg, skriver avisen Passauer Neue Presse. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.