- Tidligere har vi sett at det er færre angrep på norske nettsider på grunn av språkbarrieren, men i det siste ser vi at dette ikke lenger er et hinder for de kriminelle, sier direktør Tore Ordreløkken i NorSIS.
En ny rapport fra Microsoft, som har gransket data fra hele verden, viser at antallet nettsider med infisert programvare har økt mer enn noen annen datatrussel i løpet av første halvdel av 2013. Antallet «falske» nettsider, eller nettsider som utgir seg for å være for eksempel en nettbutikk, steg med rundt 120 prosent, ifølge rapporten.
Videre steg antallet «phishing»-sider jevnt i hele første halvår til en topp på 33,8 prosent på verdensbasis i juni. I første kvartal var antallet slike sider i Norge på linje med Sør-Amerika, som er kjent for å ha store problemer med datakriminalitet.
Phishing er en form for nettsvindel som baserer seg på at de kriminelle utgir seg for å være en avsender du stoler på i håp om å få deg til å dele sensitiv informasjon.
Bakgrunn: Slik sikrer du deg mot hackere
- Tidligere har slike nettsider og eposter vært lettere å gjennomskue på grunn av dårlig norsk, men fra eksempler tidligere i år ser vi at de kriminelle nå skriver godt, og gjerne skaffer seg korrekte logoer, sier Ordreløkken.
Banker og butikker
Rapporten viser at banker, eller andre finansinstutisjoner fortsatt er blant de mest populære målene for datakriminelle. Sosiale nettverk var også svært populære mål verden over, spesielt på mobiltelefonplattformene, som gjerne er mer usikre enn data.
Nettjenester var den sektoren der antall angrep økte mest i løpet av første halvdel av året. I juni var 33,9 prosent av alle «phishing»-angrep rettet mot nettjenester og nettbutikker.
- Vi synes dette er bekymringsverdig, og mener at bedriftene som har nettbutikker må ta større ansvar for å holde nettsidene sine fri for slike trusler, sier Ordreløkken.
Han anbefaler folk flest å se etter grønn adresse i adressefeltet øverst på nettleseren, eller en liten lås, lik den som dukker opp på nettbanken. Dette betyr at siden er kryptert, og da er det liten sannsynlighet for at kriminelle vil få tak i din informasjon.
Norske brukere er flinke
- Vi er veldig fornøyde med at rapporten viser at Norge ligger relativt langt ned på skalaen over tap som følge av nettkriminalitet. Det tyder på at norske brukere er bevisst på hvordan de bruker maskinene sine, og at de oppdaterer programvaren sin ofte, sier Ordreløkken.
- Det er viktig at norske brukere husker at de kriminelle stadig samarbeider mer og blir flinkere, og at vi tar denne utviklingen på alvor, fortsetter han.
Ordreløkken skal torsdag avslutte nasjonal sikkerhetsmåned, hvor blant annet NorSIS har jobbet med informasjonskampanjer.
Les også:
Hackere blokkerte Gjensidiges nettsider
Usikkert om USA vil stoppe overvåking av allierte
- Unngå bankkort og kopimaskiner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.