Lenovos Yoga-pc var definitivt et av de mest spennende produktene som kom kjølvannet av Windows 8-lanseringen i oktober 2012. Nå har den fleksible maskinen fått en oppfølger som får originalen til å se litt klumpete ut.

Endringene er ikke enorme, men gjennomtenkte. Maskinen er blitt litt tynnere, litt mer avrundet og er et eksempel på at man ikke lenger trenger å velge Mac for å få en pc folk snur seg etter.

 

Heftig skjerm
Blant nyhetene i den nye modellen er en skjerm med heftig oppløsning, såkalt QHD+, som gir hele 3200x1800 billedpunkter. Dette er svært bra når man skal se på bilder, men overfloden kan ironisk nok bli et problem også. En del programmer tilpasser seg ikke den høye oppløsningen, så ikoner og funksjonsknapper blir ekstremt små, uten at det alltid er så lett å rette på dette. Selv bilder i grei oppløsning vises ofte som små, helt til du zoomer inn på dem.

Tastaturet har dessuten fått bakbelyste taster, for arbeid i mørket. I forhold til originalen har de også flyttet på-/av-knappen til siden av maskinen, for å unngå uheldige avslutninger.  

Super-hengsel
Som forgjengeren er det hengslene som gjør denne maskinen spesiell. Windows 8 har støtte for berøringsskjermer, og dermed har produsentene eksperimentert med mange nye formfaktorer som gir både pc- og nettbrett-funksjonalitet. Lenovo valgte å lage en type doble hengsler, som gjør det mulig å bøye maskinen helt bakover, så skjermen blir liggende opp og tastaturet ned. Den kan også brukes i mellomposisjoner, og dermed kan pc-en stå som et nettbrett i fritt valgt vinkel. Dette er faktisk ganske behagelig hvis man skal vise en presentasjon for noen - eller når man ligger i sofaen med pc-en stående ved siden av - gjerne som en nett-tv.

DN testet i fjor alle de viktigste nye formfaktorene, og denne var en klar favoritt blant de som ikke hadde avtagbar skjerm.





Ikke en Ipad
Maskinen fungerer greit som nettbrett når den ligger flatt i fanget eller på bordet. Det er et godt møteverktøy, der pc-er i vanlig format kan virke som en mur mellom deltagerne.

Men hvis du kjøper maskinen og håper å få en pc og en Ipad i samme produkt vil du bli skuffet. Vekten på 1,4 kilo er for høy til å holde den fritt, og en skjerm over 10 tommer er for stor til å styres med tomlene - du rekker ikke over hele.

Det største problemet med nettbrett-moduset er det imidlertid lite Lenovo kan gjøre med - det skyldes Windows. For selv om deler av systemet er tilpasset bruk av berøringsskjerm, med store ikoner, så vil du svært ofte ramle ut i kjedelige avvik. Mens IOs og Android er universer laget for berøring, er mange programmer for Windows i praksis avhengige av mus og tastatur. Dette ser ikke ut til å ha blitt så mye bedre, selv over et år etter lanseringen av Windows 8.

Berøringsskjermen gir klart fordeler i forhold til en pc med bare mus og tastatur, men det er et tillegg, du får ikke det beste av to verdener.

 

Ytelse
Lenovo oppgir at maskinen har ni timers batteritid, men vi opplevde at batteriet tok slutt overraskende fort. Vi har ikke gjort uavhengige tester av batteritiden, men Laptopmag.com og flere andre testere påpeker at levetiden er klart kortere enn de beste i klassen. Våre ytelsestester viser at maskinen presterer bra, men ikke formidabelt. Dette er ikke maskinen for de nyeste spillene med rå grafikk. Men som arbeidsmaskin gjør den den seg bra - ikke minst hvis du liker oppmerksomhet på møter.





Se også disse testene: