– Som ny student går jo mesteparten av tiden med til å finne frem, sier Synne Mari Pedersen, førsteårsstudent ved linjen for Industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.
Hun og medstudentene skal finne frem blant 13.000 rom på Campus Gløshaugen i Trondheim. Og fra i år har de fått hjelp i form av verdens største tjeneste for innendørs navigering.
Ved å gjøre enkle tekniske tilpasninger til de 1.800 trådløse nettverkssenderne på Campus Gløshaugen har Trådløse Trondheim klart å skape en navigasjonsopplevelse som er like presis som gps gir utendørs. Tjenesten leveres som en app til smarttelefoner kalt Campusguiden.
– Campusguiden er helt uvurderlig når det gjelder å finne rom man ikke har vært i før. Det er lett å finne rett rom og ruten som legges opp er lett å følge, sier Pedersen.
Skal selges videre
Campusguiden er et resultat av et samarbeid mellom NTNU og Trådløse Trondheim, et forsknings- og utviklingsselskap som allerede har dekket mesteparten av Trondheim sentrum med trådløst nettverk.
– Vi har med Campusguiden verdens største pilotprosjekt innen innendørs navigering. Vi ser et globalt potensial for dette, og har til hensikt å selge løsningen både i Norge og internasjonalt, sier Thomas Jelle, daglig leder i Trådløse Trondheim.
Han sier det foreløpig er lite han kan si om andre, kommersielle prosjekter ettersom de foreløpig er i startgropen. Ingen av kundene Trådløse Trondheim snakker med ønsker å nevnes i denne artikkelen av konkurransehensyn.
– Vi jobber med å definere målgrupper nå. Kjøpesentre, sykehus, flyplasser, universiteter og høgskoler, messer og stevner er naturlige målgrupper for oss, sier Jelle.
Krever kunnskap
Om man skal tilby innendørs navigering, er trådløst nettverk den mest aktuelle teknologien. GPS-satellittene man benytter til navigering utendørs har nemlig ikke dekning inne i bygninger og tuneller. De fleste bygg har allerede trådløse nettverk og det man trenger er å legge inn posisjonsinformasjon i alle sendere. Deretter er det ren triangulering basert på signalstyrke som skal til. Enkelt, i hvert fall på papiret.
– Det vi kan selge er vår kunnskap, vi lager ikke noe utstyr. Vi har brukt fire år på å utvikle nødvendig kompetanse og programvare for å sy dette sammen, sier Jelle.
NTNU og Trådløse Trondheim kan sitte på en immateriell gullgruve om alt går deres vei.
– Enkelte av våre algoritmer kan nok være patenterbare, men vi har ikke fått noen ekspertvurdering av dette ennå, sier Jelle.
Les også: - Alle bør hacke seg selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.