Hva avgjør ditt valg av mobiltelefon? For stadig flere er "apps" viktig, og på iPhone har brukerne flere hundretusener slike tilleggsprogrammer å velge mellom. Men det er ikke Apple selv som lager disse, det er bransjens leiesoldater, utviklerne. Hvem utviklerne støtter kan fort avgjøre krigen mellom mobilsystemene.
Derfor er en ny undersøkelse svært dyster lesning for Nokia, og litt overraskende positiv for Microsoft.
I en fersk undersøkelse utført for Millennial Media vinner nylanserte Windows Phone 7 (WP7) frem som den mest interessante nye plattformen for fremtiden. Dette er konklusjonen etter utspørring av amerikanske utviklere, annonsører og utgivere av innhold til mobiltelefoner.
iPhone, Android og Windows
De aller fleste som lager innhold til smarttelefoner har allerede kompetanse på iOS (iPhone, iPad) og Googles Android. I tillegg tror hver femte spurte i undersøkelsen at de kommer til å lage applikasjoner for Windows Phone 7 i tiden som kommer. Samme tall for året før var bare seks prosent. Altså er interessen mer enn tredoblet det siste året, og Windows- brukere kan snart få mer å velge mellom.
Dette ser ut til å stemme også for Norge.
- Våre kunder vil ha appene sine tilgjengelig på iPhone, iPad og Android. Foreløpig er det ikke så mye interesse for Windows Phone 7, men jeg tror det blir den tredje dominerende plattformen i Norge, sier arbeidende styreleder Sveinung Totland i Apps AS.
Sjefsdesigner John Eivind Hallén i web- og mobilutviklingsselskapet Shortcut er enig.
- Skulle jeg valgt en ny plattform å lage apps til ville jeg også valgt WP7. Men jeg tror ikke interessen eller oppslutningen rundt apps til iPhone blir noe mindre av den grunn, sier han.
For å bli en ledende aktør innen smarttelefoner nå og i fremtiden må man ha et levende økosystem av verdiøkende tjenester, ofte kalt apps. En app er et program laget for en telefon eller et nettbrett og foreløpig må disse lages på nytt for hvert system de skal publiseres på.
- Jeg håper WP7 blir en bra plattform for utviklere og designere å lage løsninger til. Men aller mest håper jeg den kan gi brukerne gode og nye brukeropplevelser, sier Hallén.
Ingen vil ha Symbian
Selv om Nokia stadig mister markedsandeler hadde de ved utgangen av tredje kvartal i år 32,7 prosent markedsandel innen smarttelefoner, ifølge IDC . Nokia bruker utelukkende operativsystemet Symbian på sine smarttelefoner, og dette burde derfor ha utgjort et kjempemarked. Men for utviklerne og annonsørene er Symbian likevel uinteressant. I undersøkeslen fra USA er bare seks prosent klare for å satse på Symbian.
- Vi har ikke mye tro på Symbian, sier Totland.
I Shortcut har de samme erf#229.
- Vi har ingen prosjekter som inkluderer Symbian i dag. En av våre apper har blitt portert til Symbian, men ikke av oss, sier Hallén.
Det er dårlig nytt for Nokias forsøk på å relansere sin app-butikk, Ovi Store. En butikk med dårlig utvalg gjør det ofte ikke så bra, og dette kan også påvirke salget av Nokia-telefoner.
Les også: Øker salget med 450 prosent
<b>Pangstart for Windows-apps</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.