Hybrid-pc er betegnelsen på bærbare pc-er med nettbrettfunksjoner. På noen er tastaturdelen avtagbar, andre kan brettes slik at tastaturdelen blir liggende under eller bak skjermen så pc-en kan holdes som et nettbrett. I tillegg har hybridene berøringsskjerm, mens de til forskjell fra nettbrett har Windows operativsystem og kan brukes som en vanlig datamaskin.

Denne typen pc-er forventes av analyseselskapet IDC å vokse med 75 prosent i år og doble markedsandelen sin sammenlignet med andre pc-er fra 2015 til 2019.

Pc-markedet er en jungel av modeller og spesifikasjoner, så vi har valgt ut tre modeller fra Microsoft, Lenovo og Toshiba som kan passe et bredt publikum av både jobb og privatbrukere.

Design

Pc-ene i denne testen er ikke valgt ut fordi de er like. Det er forskjeller i både størrelse og ytelse, så det er brukeropplevelsen som legges til grunn.

Microsoft Surface Pro 4 er bygd som et nettbrett med mulighet for avtagbart tastatur og tilkobling til en dokk for bruk sammen med ekstern skjerm, tastatur og mus.

Lenovo Yoga 900 og Toshiba Satellite Radius 12 er brettbare hybrider hvor tastaturdelen sitter fast, men kan roteres (nesten) 360 grader.

Her må man vurdere hvilken brukersituasjon man oftest er i. Det er klart at et fast tastatur og styreplate er best å skrive på, men Microsofts Type Cover tastatur er også godt å skrive på. Type Cover brukes også til å beskytte skjermen under transport. Jeg skriver mye og alle de tre pc-ene er gode nok for mitt bruk, men Toshibas tastatur krever en del tilvenning på grunn av litt merkelig disponering av plass og plassering av tastene.

Hengslingen på Lenovo og Toshiba er god. Begge har akkurat passe trege hengsler som holder maskinens vekt i alle posisjoner. Microsoft Surface har en vippefot som også fungerer uten problemer.

Toshiba føles mest solid i byggekvalitet, totalt sett.

Toshiba og Lenovo har to usb-porter og plass til minnekort. Microsoft Surface har bare én usb-port. Toshiba er den eneste med hdmi-utgang. Lenovo og Toshiba har i tillegg en USB-c-port, som er den nye usb-standarden. Denne kan også brukes til ekstern skjerm.

Microsoft Surface overrasker med god ytelse i et lite skall. Foto: Ida von Hanno Bast
Microsoft Surface overrasker med god ytelse i et lite skall. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Lenovo og Toshiba har ultra HD-oppløsning på sine skjermer, mens Surface har hd. Ingen av skjermene er store nok til å utnytte ultra hd fullt ut, og når man ser film er opplevelsen omtrent lik. Den største forskjellen er egentlig i gjenskinn i glasset over skjermen. Her er Microsoft og Lenovo gode, mens Toshiba har endel gjenskinn.

Trenger du portabilitet er Microsoft Surface best bygd. Den er minst og lettest. Alt i alt har Lenovo den beste designen, ut fra hva de har fått plass til i kabinettet.

Ytelse

Vi har målt pc-ene med to ulike tester, pc Mark 8 og SiSoft Sandra. I pc Mark 8 fikk Toshiba 2628 poeng, Lenovo 2661 poeng og Microsoft Surface fikk 3042 poeng. Nokså tett, men det er altså den med svakest prosessor som yter best i denne testen. Målinger gir ett bilde, mens opplevd ytelse er noe annet. Mine egne oppfatninger er at Lenovo Yoga 900 yter best, selv om det er ganske marginalt for de fleste oppgaver.

Lenovo har testens klart best batteri. Foto: Ida von Hanno Bast
Lenovo har testens klart best batteri. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Spill er det feltet hvor mange tester pc-ene hardest. Her er det også Microsoft Surface som kommer best ut i testene. Lenovo ligger like bak, mens Toshiba kommer på tredjeplass. Dette er ikke spill-pc-er som sådan, men de kan fint brukes til mange spill om man ikke er kresen på detaljnivået i spillene.

Batteri

Batteriytelsen er også viktig for slike portable enheter. I pc Marks stresstest kommer Lenovo ut på topp med over fem timer batteritid. Surface og Toshiba ligger på 3,5 og 3 timer. En stresstest er strengere enn normal bruk. Man kan vente seg en arbeidsdag ut av Surface og Toshiba også om man skrur ned lysstyrken litt. Lenovo fikser pendlingen hjem også.

Toshiba har et litt merkelig tastatur. Foto: Ida von Hanno Bast
Toshiba har et litt merkelig tastatur. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Totalt sett må Lenovo vinne denne kategorien, om ikke annet på grunn av batteriet. Men Surface overrasker med god ytelse i et lite skall.

Konklusjon

Disse tre litt ulike pc-ene passer litt ulike behov. Den jeg totalt sett liker minst er Toshiba Satellite Radius 12 på grunn av et litt merkelig tastatur, gjenskinn i skjermen og dårlig batteri.

Lenovo Yoga 900 og Microsoft Surface Pro 4 er omtrent like gode, men Lenovo har klart best batteri og veldig god opplevd ytelse. Det tynne, lette kabinettet gjør den også egnet til bruk i nettbrettmodus. Når den i tillegg har ultra HD-skjerm må den bli vinneren i denne testen.

Jeg ser ingen problemer med å bruke disse maskinene som arbeidsverktøy. Her får man både ytelse og portabilitet og det er lett å koble til en større skjerm de gangene man har behov for det.

 

 

LES OGSÅ OM:

 

Riggkollaps gir tannpine dnPlus

Kuppet leiligheter på fjellet dnPlus

Tjener ikke penger på Vipps dnPlus

 

SE PÅ DNTV: Slik blir nye Deichmanske i Bjørvika

 

Slik blir nye Deichmanske i Bjørvika
00:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.