Feriehøyttalere i luksusklassen

En liten og portabel høyttaler trenger ikke innebære store kompromisser

Reisehøyttalere skal ha god batteritid, være brukervennlige og selvsagt ha god lyd. Alt dette er mulig å få til. Foto: Bang & Olufsen
Reisehøyttalere skal ha god batteritid, være brukervennlige og selvsagt ha god lyd. Alt dette er mulig å få til. Foto: Bang & Olufsen

Hvorfor må man være henvist til hodetelefoner bare fordi man er på ferie? En liten batteridreven, trådløs høyttaler er en luksus man kan koste på seg. I årets test har vi i stedet satt et kvalitetsmål hvor vi har forsøkt å finne en så bra høyttaler som mulig, og da havnet prislappen ganske høyt. Dette er imidlertid høyttalere man kommer til å ha glede av i mange år. De er velbygde, noen av dem tåler vannsprut, men fremfor alt er lydkvaliteten betydelig bedre.

Sjekkliste for reisehøyttalere:
  • Er den tilstrekkelig liten slik at du ikke må ofre plass i reisevesken?
  • Veier den tilstrekkelig lite for ikke å bli vanskelig å ha i ryggsekken en hel dag?
  • Tåler den vannsprut slik at du ikke trenger å være urolig for å bruke den ute?
  • Har den et batteri som holder hele den tiden du bruker den per dag?
  • Kan du lade den med vanlige mobilladere slik at du slipper å huske på spesialladeren?
  • Er den så enkel å bruke at alle kan håndtere den uten instruksjonsbok?
Dundrende dansk design
En pen og velspillende liten høyttaler med fantastisk batteritid.

Det er lett å tro at en liten og vakker designet høyttaler er mer for øynene enn for ørene. Men Beoplay A1 beviser at man faktisk kan få begge deler. Den er hyggelig å ha med seg, og relativt lett å bruke. Spesielt da den har makeløse 24 timers batteritid. Samt at den tåler litt væte, selv om man ikke bør bade med den. Men fremfor alt spiller den utrolig bra, og kan til og med slå til med bass og volum dersom det trengs.


Musikkmagi i miniformat
Det er nesten ubegripelig hvordan Bose har lykkes med å skape så stor lyd i en så liten høyttaler.

Den første Soundlink Mini utnevnte vi til den beste lille trådløse høyttaleren. Så hvilke superlativer kan vi bruke om den forbedrede toeren? Den er lettere å bruke, har lengre batteritid, og kan nå også brukes som høyttalertelefon. Lyden har Bose heldigvis ikke endret mye. Det låter klart og dynamisk, og til å være en så liten høyttaler har den overraskende volum- og bassressurser. Dessuten er den pen nok til et pyntet rom, men litt for lite robust til stranden.


Bærbar skuffelse
Bortsett fra navnet og formen har Mini ikke mye til felles med Onyx.

Store Onyx var en av våre favoritter, så vi så frem mot å teste dens bærbare lillebror. Utseendet har den beholdt, men ikke mye annet. Onyx Mini har et litt upraktisk format som passer bedre for skrivebordet, enn reisen. Lyden er en stor skuffelse, med lodden bass og hult mellomregister som ikke gjør noen glade. Med tanke på at den har samme størrelse og pris som Beoplay A1, er det vanskelig å ikke sammenligne. Vurderingen blir at den er utklasset.


Luksuriøs Porschehøyttaler
Med lydteknikk fra KEF og design fra Porsche blir resultatet svært spesielt.

Med tanke på materialvalg og størrelse er det vanskelig å ikke sammenligne Gravity One med Bose, og dette er Soundlink Mini på steroider. Porsche Design har tatt materialer og form et skritt videre, og KEF har krympet teknikken fra hi-fi-høyttalerne. Det låter helt fenomenalt for en høyttaler i denne størrelsen. Har man et ubegrenset budsjett, og absolutt vil ha en liten høyttaler, er det bare å kjøpe. Men man får en fullstor Megaboom for mindre penger, og Bose koster halvparten.


Mangesidig minitermos
Zipp Mini er ikke best på reisen, men fungerer bra på hjemmebane.

Zipp Mini er kanskje ikke den mest passende til utflukter, da stoffet lett blir skittent, og den tåler ikke vann. Den spiller heller ikke fullt så høyt som man skulle ønske for utendørsfester. Men i hagen eller på balkongen er den utmerket. Enda bedre er den innendørs, da man kan koble sammen flere for riktig multirom med soneinndeling. Lyden er fyldig og bra, men vil man har trykk, må man kjøpe storebror Zipp. Man får uten tvil mye for pengene.


Megalyd i maksiformat
Mer av alt er den vellykkede resepten på den imponerende storebroren i Boom-serien.

UE Megaboom er som skapt for sommerens utendørsfester. Den er vanntett slik at man ikke bør være urolig for å ta den med til stranden. Batteriet holder godt og vel fra morgen til kveld. Og den har tilstrekkelige ressurser slik at alle hører musikken. Om ikke kan man koble sammen flere stykker for enda flere lydressurser. Men det er ikke muskler uten finesse, Megaboom låter dessuten aldeles utmerket. La strandpartyet begynne!

Publisert 10. juni 2017, kl. 08.28Oppdatert 16. juni 2017, kl. 07.52
TesterLydtestPorsche DesignKEFBose