– Jon Fredrik Baksaas ville åpenbart signalisert til styret i Telenor dersom han mente at det var brudd på regler og forskrifter. Baksaas er en mann av integritet, sier Telenors styreleder Svein Aaser.
Mobilselskapet Vimpelcom, hvor Telenor kontrollerer 43 prosent, varslet i mars i år at det er under etterforskning for ulovlige bestikkelser i Usbekistan. Mens svensk politi i over to år har anklaget svenske TeliaSonera for grov korrupsjon, har Telenor forsikret at det er store forskjeller på hvordan Vimpelcom og svenske TeliaSonera fikk sine mobillisenser i Usbekistan i 2007.
Kontoutskrift
Hverken Vimpelcom eller storeier Telenor har til nå villet oppgi navnet på Vimpelcoms datterselskap som i 2007 overførte 25 millioner dollar for en mobillisens (3G) i Usbekistan.
Lørdag skrev Klassekampen at det var Vimpelcoms datterselskap Watertrail Industries, registrert på De britiske jomfruøyene, som overførte pengene i to transaksjoner den 8. og 12. november 2007. Klassekampen trykte en kopi av kontoutskriften som viste overføringen til Takilant.
I Sverige er ledelsen i Telia Sonera forlengst kastet og er under etterforskning for sin overføring til Takilant, som skjedde til samme konto noen uker senere.
DN har tidligere skrevet at Takilant er et selskap registrert på Gibraltar, som er registrert på assistenten til den usbekiske diktatordatteren Gulnara Karimova. Hun har siden februar har vært holdt i varetekt av sin far, Islam Karimov, i Usbekistan.
Både amerikanske og nederlandske myndigheter etterforsker anklagene om bestikkelser fra Vimpelcom til den usbekiske presidentfamilien. Også norske Økokrim bistår i saken. Telenor har status som vitne i saken. Sveitsisk politi har beslaglagt verdier for 5,5 milliarder kroner knyttet til den usbekiske presidentdatteren, og betegner dette som den største hvitvaskingssaken noensinne.
Vesentlige forskjeller
Da næringsminister Trond Giske i 2012 ble orientert om saken, ble han forsikret om at det var vesentlige forskjeller mellom Vimpelcom og TeliaSoneras håndtering av lisensene i Usbekistan. Det er ikke fremkommet noen opplysninger siden om hva som kan være forskjellen. Styreleder Svein Aaser avviser å gå inn på problemstillingen. Aaser viser til at Telenor er en minoritetsaksjonær i Vimpelcom og derfor ikke kan bestemme hvordan selskapet skal håndtere saken.
– Men basert på det jeg nå vet, har jeg ingen grunn til å tro at det er begått noen overtramp fra Vimpelcoms side, sier Aaser.
Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas har sittet i Vimpelcoms styre siden 2010, med unntak av fire måneder i 2011. Telenor har i tillegg utpekt to andre norske styremedlemmer.
– Når Baksaas orienterer styret i Telenor om saken, har han i prinsippet taushetsplikt om det han får vite som styremedlem i Vimpelcom. Det han informerer om er i prinsippet det samme som er kjent for markedet, sier Aaser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.