Mens eierne og ledende Get-ansatte kan juble hele veien til banken, har ekspertene vanskelig for å se de umiddelbare synergiene når danske TDC sluker bredbånd- og kabelselskapet for 13,8 milliarder kroner.
- Høy pris
Telekomanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telecom mener avtalen i første rekke gir en hyggelig fortjeneste på et selskap som har trykket penger de siste årene.
- Jeg ser ikke umiddelbart det store "aha, dette var et kongekjøp", og ser man på andre kjøp over grensene er det ikke lett å få ut synergier, sier Aarønæs til Dagens Næringsliv.
Han finner derfor heller ikke støtte for prisen, og spør seg selv om den lar seg regne hjem. På den annen siden erkjenner han hat Get i dag har svært hyggelig bunnlinje, og at som "finansiell øvelse" kan det vise seg bli et lønnsomt kjøp selv til den prisen.
- Prisen er høy, den virker ganske frisk, sier analytikeren.
Mens TDC og Get er full av lovord i sine egne beskrivelser av hvilke muligheter som ligger i sammenslåingen, ser ikke Aarønæs hverken de produktmessige eller tekniske synergiene i dag.
Samtidig erkjenner han at det kan være stordriftsfordeler å hente på innkjøp av innhold og kanaler, der et samlet TDC/Get øker forhandlingsmakten.
- Jakttid på kabelkunder
Utfordringen er imidlertid at NRK og TV2 dekker omlag 70 prosent av norsk seerkonsum, som enkelt kan sees utenom kabel, samtidig som at strømmetjenester som Netflix også er tilgjengelig for en rimelig penge, påpeker eksperten.
Dermed presses Gets forretningsmodell fra flere kanter, der brukerne i dag har langt flere alternativer både via fiber og mobilt 4G enn for få år siden. Spørsmålet blir hva fremtidens TV-konsum kommer til være, og verdien på dette, ifølge ham.
- Det er vanskelig å se hva TDC gambler på, men det er jakttid på kabelkunder, sier Aarønæs.
- Et tøft løp
Analytikeren har heller ikke særlig tro på Get-sjef Gunnar Evensens vyer om en satsning i mobiltelefonimarkedet.
Les også: - Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på
Riktignok vil Telia kunne bli tvunget til å selge mobilkapasitet til tredjeparter for å få tillatelse til å kjøpe Tele 2. Men ingen av de såkalte virtuelle mobilnettverkstilbyder (VMNO), mobiltilbydere som leier kapasitet av operatører som Telenor, tjener penger, påpeker Aarønæs.
Kontrollspørsmålet er hvor mange mobilkunder det er i Altibox-systemet, som allerede er en virtuell tilbyder i dag, mener han.
- Utfordrerne til Netcom og Telenor Norges mobilvirksomhet har i sum en negativ bunnlinje. Så det er et tøft løp, men det er lov å prøve seg, sier han.
- Helt grei
Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener prisen som TDC betaler hverken veldig billig eller veldig dyr. Han viser til at den er på linje med nylig børsnoterte Com Hem i Sverige, og at Gets eiere i forkant har veiet børsnotering opp mot et industrielt salg.
- Prisen er helt ok, den er helt grei, sier han.
Carnegie-analytikeren mener imidlertid at TDC kan ha sett på Get med nye øyne etter å ha lansert mobilitelefoni til sine private kabelkunder i Danmark.
- Kanskje det viktigste her er om dette er noe de har til hensikt å investere mer i nå som de tross alt har en stor kundebase, sier Torgersen.
Han støttes av analytiker Fredrik Thoresen i DNB Markets, som også tror at TDC har en mobilsatsning i tankene med Get.
- Det kommer sannsynligvis til å være neste steg, sier Thoresen.
Dobling
Prisen på 13,8 milliarder kroner er 8 milliarder mer enn investeringsselskapene til Goldman Sachs og Quadrangle ga for virksomheten for syv år siden. Da ble selskapet verdsatt til 5,8 milliarder kroner, inkludert gjeld (enterprise value).
Get har siden mer enn doblet bunnlinjen til 460 millioner kroner i 2013. Omsetningen har samtidig vokst fra omlag 1,1 milliarder kroner til omkring 2,3 milliarder kroner.
Av et samlet årsresultat på rundt 2,5 milliarder kroner i perioden, har drøyt 1,6 milliarder kroner blitt brukt til å dekke gjeld og renter til eierselskapet (konsernbidrag), opplyser Get-sjef Gunnar Evensen til DN. Resterende har blitt pløyet tilbake i virksomheten.
TDC-aksjonærene later ikke være like begeistret over at oppkjøpet senker utbytteforventningene til 60 prosent av årsresultatet for 2014, ned til 2,50 danske kroner per aksje, fra ventede 3,70 danske kroner.
Aksjen svekker seg omlag 8,5 prosent på København-børsen sålangt mandag.
Les også:
Tjener halv milliard på Get-salg
- Jeg har vel ikke noen historikk for å lansere ting jeg ikke tjener penger på
Microsoft blar opp 2,5 mrd dollar for svensk spillselskap
Iphone 6 til Norge i september
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.