Store deler av ledelsen i tv- og bredbåndsselskapet Get satt igjen med en real jackpot da den danske telekjempen TDC i fjor kjøpte selskapet. Ledelsens eierandeler ble verdsatt til nær en milliard kroner og rundt halvparten gikk til administrerende direktør Gunnar Evensen. Grunnet plassering i eget aksjeselskap synes imidlertid bare deler av dette beløpet for Evensen på årets skattelister. Men mange andre i ledelsen går fra lite eller ingen formue til mellom 30 og 45 millioner kroner.
Grunnlaget for formuene ble lagt allerede i 2005. Og det var ikke bare behagelig. Selskapet var blitt kjøpt av oppkjøpsfondet Candover – og de krevde at ledelsen investerte tungt - og med høy risikoprofil.
- Jeg investerte rundt fem millioner kroner. Det var å sette huset i pant, for jeg hadde ikke de pengene. Det var familieråd og hele pakken, men jeg er veldig glad i selskapet og mente det var verdt det, sier han.
Dele smerte og glede
Når private oppkjøpsfond inviterer med ledelsen til å investere, settes ofte risikoen langt høyere enn for vanlige aksjer– det kan bli kjempegevinst, men man har også sett ferske eksempler i Norge på at store summer går tapt raskt.
Les også: Broadnet: Ansatte tapte millioner
- Eierne vil at vi skal kjenne den samme smerten og gleden som dem. Det er tøft at ledelsen skal investere, for vi er uerfarne og tok en stor personlig risiko, sier Evensen.
To år senere ble selskapet kjøpt av et nytt oppkjøpsfond, og Evensen måtte igjen investere.
- Jeg investerte rundt 27 millioner kroner, og det var en voldsom sum for meg den gangen, sier han.
Get-topper med formue-hopp
Tall fra 2014 med 2013-tall i parentes.
(Siste insentivpakke for ledelsen ble innført etter salget i 2007. Både ledere som siden har sluttet og som har kommet til siden har hatt markante formuehopp i 2014. Listen er ikke komplett.)
*Gunnar Evensen har et privat aksjeselskap som i fjor fikk en økning i sine eiendele på 400 millioner kroner til totalt 462 millioner kroner. Disse gire ennå ikke effekt på likningstallene.
Kom skjevt ut
Evensen sier det var nok av grunner til å være nervøs da investeringene ble gjort. Selveste Microsoft-gründeren Bill Gates gikk ut og spådde at tradisjonell tv ville synes latterlig innen fem år, og det var store utfordringer for utbyggerne av internett.
- Den første perioden var krevende, synes jeg. Da gikk ting litt annerledes enn vi hadde tenkt i vår presentasjon
- Det gikk ikke helt som planlagt?
- Vi trodde vi skulle ta flere kunder etter slukkingen av det gamle analoge bakkenettet, og var etter planen, sier Evensen.
Å ligge etter med oppkjøpsfondenes modeller er ikke bra, for ledelsens investeringsordninger gir typisk store utslag, begge veier.
- Begynner du å bomme på en slik modell gjør det fort veldig vondt, sier Evensen.
Og så kom finanskrisen.
- Vi så dette ikke gikk riktig veien. I hvilken grad det motiverte oss mer skal jeg ikke si, vi er motivert av jobben, men vi jobbet hardt for å få det snudd, sier han.
Ikke motiverende
Evensen hadde stunder der det ikke så bra ut, men sier det snudde i løpet av et par år. Nå har han og en rekke nøkkelpersoner i ledelsen høstet rikelig av sine investeringer.
- Hva gjør man med så mye penger?
- Man gjør ingenting. Jeg har byttet motor på en ti år gammel båt, men ellers har jeg alt jeg trenger fra før, både hus, hytte og en flott familie.
Evensen sier penger aldri har motivert ham i jobben.
- Så din del av de 150 millionene TDC har gitt ledelsen i mulig bonus er bortkastet?
- Det er et riktig spørsmål – men det er fremdeles hyggelig å se at man lykkes, sier Evensen.
Fortsatt under press
Evensen har jobbet i selskapet siden 1998, da det het Janco Multicom, og har vært sjef siden 2000. Han husker ennå en overskrift i DN hans forgjenger fikk, nemlig «Norgesrekord i underskudd». Selskapet het tidligere UPC, og var lenge et yndet hatobjekt for misfornøyde kunder. Deres gamle eier, UPC, hadde økonomiske problemer, og var lite villige til å investere.
Nå ser det svært mye lysere ut for Get, med heftig omsetningsvekst til 2,6 milliarder kroner og et resultat før skatt på 733 millioner kroner i 2014. De har dirftsmarginer de fleste i bransjen bare kan drømme om, men igjen er deres tradisjonelle tv-modell under press, slik Gates spådde for åtte år siden, blant annet fra strømmetjenestene HBO og Netflix.
- Mange ganger har vi lurt på om forretningsmodellen holder, derfor har vi vært veldig opptatt av å være i forkant teknologisk, sier Evensen.
Han tror tradisjonelle tv-sendinger etter en sendeplan har en fremtid, men at Get også er godt posisjonert innenfor strømmetjenester. Det hjelper blant annet at de som del av TDC er størst i Norden innen tv- som er viktig når rettigheter skal forhandles.
- Vi har en rolle i å være aggregatoren og gjøre tv enkelt for folk. Og så tror jeg vi har en rolle innen fremtidens smarte hjem, sier han.
Les også: Denne mannen var Norges best betalte meglertopp ifjor
Ny mann på skattetoppen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.