– Telenor pisker opp rørt vann. At Telenor vil ha særbehandling fremfor andre selskaper og ikke vil følge vedtatte miljøplaner i kommunen, kan ikke vi ta hensyn til, understreker fungerende ordfører Pål Morten Borgli (Frp) i Sandnes kommune.

Han reagerer kraftig på uttalelsene fra administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge.

«Stavanger og Sandnes er fryktelig ille», sa Svendsen i DN tirsdag, i forbindelse med et brev Telenor har sendt til samferdselsministeren hvor det listes opp 37 kommuner som selskapet mener hindrer mobil- og bredbåndsutbyggingen.

«Blir hengt ut»

Den fungerende ordføreren i Sandnes opplyser at kommunen hadde et møte med ledelsen i Telenor om mobil- og bredbåndsutbyggingen i høst.

– Vi hadde et veldig bra møte. Det skuffer meg at vi blir hengt ut på denne måten. Jeg har selv vært kunde i Telenor gjennom hele mitt mobile liv, og hadde Telenor tatt like fort tak i feil og problemer som det Sandnes kommune gjør, så hadde det vært et bedre selskap, sier Borgli.

Sandnes er blant de kommuner som har innført føre var-prinsippet vedrørende mobilstråling og nekter at det settes opp basestasjoner på kommunale bygg.

Borgli opplyser at i løpet av våren skal kommunen vurdere å lempe på kravene.

– Men det innebærer ikke at Telenor skal bestemme hvor det skal settes utstyr og til hvilken pris. Det må være et samarbeid.

Borgli legger til at føre var-prinsippet ikke skal kuttes helt ut.

– Så lenge det er bekymring blant innbyggerne på strålefaren, må vi ta hensyn til det. Selv om Telenor mener det ikke er farlig, må selskapet respektere frykten i befolkningen.

«Vi skal ikke hindre»

– Hvordan reagerer du på at din partifelle, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, vurderer statlig pålegg mot kommuner som stiller uhildede krav i mobil- og bredbåndsutbyggingen?

– Det er ingen motstridighet her. Vi skal ikke hindre utbygging, men Telenor kan ikke diktere hvor basestasjoner skal plasseres som om de var enerådende. Kommunen må få lov til å mene noe om plasseringene, sier Borgli.

Telenor er også kritisk til at Sandnes kommune krever at ledninger og fiber skal legges i grøfter som har en dybde på 60 centimeter. Det er 50 prosent mer enn det Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen anbefaler.

– Det ligger mye infrastruktur i bakken på kryss og tvers i regionen. Det kravet må de respektere, sier Borgli, som ikke vil uttale seg videre om grøftekravet da han sitter i styret i Lyse som er en stor fiberaktør i området.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.