Sagaen om Telenor og deres russiske forretningspartner Altimo ruller videre på sitt mildt sagt skjeve vis. Foreløpig siste kapittel er skrevet på de Britiske Jomfruøyene, der Telenor i flere måneder har kjempet for å få frem realiteten i eierskapet til en aksjepost i Vimpelcom, selskapet de eier sammen med Altimo.

Nå melder Telenor at de har fått et gjennombrudd. I siste liten kan de kanskje redde den viktige aksjonæravtale, som skulle sikre Telenors rettigheter i Vimpelcom.

- Vi liker ikke å bli skviset på utilbørlig måte og at avtaler ikke overholdes. Det gjelder både den volgiften vi har pågående og at man bruker utilbørlige metoder for å skive oss ut av aksjonæravtalen, sier pressetalsmann Dag Melgaard til Dagensit.no.

Ikke reelt
Striden handler om et aksjesalg for snart fem måneder siden. Altimo meldte da at de hadde solgt seg ned under 25 prosent eierandel i Vimpelcom, noe som skulle gjøre aksjonæravtalen mellom dem og Telenor ugyldig etter seks måneder. Telenor har nå dårlig tid, for 10. desember ville fristen ha gått ut.

Men etter å ha vunnet retten til innsyn i eierskap på de Britiske Jomfruøyene mener Telenor nå å kunne bevise at salget ikke var reelt - aksjene er bare parkert i et selskap, og kjøpet er finansiert av BVI-selskapet Sparrowhill som kontrolleres av tre av Altimos eiere.

- Det er en parkeringsmekanisme. De har fortsatt kontroll over aksjene og kan reversere handelen, sier Melgaard, som sier han ikke er overrasket.

Allerede i gang med sak
Telenor har fra før av en voldgiftssak gående i Vimpelcom, der de mener de urettmessig er blitt fratatt retten til å kjøpe seg opp og unngå utvanning. Dette skjedde i kjølvannet av at Vimpelcom kjøpte Wind Telecom, og var gjort mulig ved å hevde at Wind Telecom var et nærstående selskap - basert på en liten aksjepost kjøpt av en av Altimos aksjonærer.

Les mer om det trekket: - Dette er åpenbart lureri

Nå har Telenor endret sin voldgiftsklage mot Altimo etter å ha oppdaget at de reelle eierne av aksjeposten på 5,995 prosent av Vimpelcom, som Altimo solgte til Forrielite juni, er de rapporterte grunnleggerne av Alfa Group, Mikhail Fridman, German Khan og Alexy Kuzmichev.

- Det er fullt mulig å selge seg ned, og få aksjonæravtalen til å falle, men da må det skje på en reell måte og ikke en fordekt måte, sier Melgaard.

Telenor krever derfor at aksjonæravtalen videreføres. Aksjonæravtalen var en del av det store kompromisset og fredsavtalen mellom Altimo og Telenor. De to selskapene har utkjempet slag i rettssaler verden rundt om Vimpelcom og ukrainske Kyivstar. Telenor ble blant annet truet med tvangssalg av alle selskapets Kyivstar-aksjer etter en dom i en perifer domstoli Sibir . Aksjonæravtalen skulle sikre dem ordnede former på eventuelle konflikter i fremtiden. Men freden ble altså kort, og avtalen forsvinner 10. desember hvis ikke Telenor vinner frem.

- Vi har jobbet i mage år for å finne et styringssett som alle er enige om, og da må man holde seg til det, og ikke snike seg til urettmessige metoder, sier Melgaard.

Han håper voldgiftstribunalet kan komme til en rask avgjørelse.

-Vi håper at tribunalet ser alvoret i det og at konsekvensen blir at klagen blir tatt til følge og at det skjer så raskt som overhode mulig, sier Melgaard til TDN Finans.

Dagensit.no har snakket med pressetalsmann Evgeny Dumalkin i Altimo som opplyser at en uttalelse er på vei, men at de ikke er klare til å kommentere saken ennå.

Les også: Kan vinne retten til å tape fem milliarder kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.