EFTAs overvåkingsorgan ESA har åpnet sak mot Telenor og etterforsker om selskapet har brutt konkurransereglene i EØS-avtalen, melder NTB.
ESA opplyser i en pressemelding at de vil undersøke om Telenors prissetting har resultert i en ulovlig marginskvis for konkurrenter som tilbyr mobile datatjenester til sluttbrukere og pakkeløsninger for mobile telekommunikasjonstjenester.
Overvåkingsorganet vil også etterforske hvorvidt klausuler i Telenors kontrakter for mobile telekommunikasjonstjenester til sluttbrukere kan virke utestengende overfor Telenors konkurrenter.
ESA opplyser at dersom slik atferd kan påvises, er det grunn til å tro at den kan ha gått ut over sluttbrukerne, ved å gjøre det vanskeligere for Telenors konkurrenter å etablere seg eller å vokse i markedet.
Razzia i 2012
Telenor fikk i desember 2012 uanmeldt besøk av ESA og Konkurransetilsynet.
Selskapet bekrefter at det som nå skjer handler om samme sak, men hevder de vet svært lite om hva man tror de kan ha gjort galt.
- Har det gått halvannet år med undersøkelser uten at dere får vite hva det dreier seg om?
- De har bedt om veldig mye informasjon, men akkurat hva de er ute etter har ikke vi detaljkunnskap om. De leter etter ett eller annet, sier Torlild Uribarri, kommunikasjonsdirektør i Telenor Norge til DN.
Hun mener det ikke ligger noen dramatikk i at ESA åpner formell etterforskning, og at dette ikke i seg selv indikerer at selskapet har gjort noe galt. ESA skriver også i sin pressemelding at valget om å gå dypere til verks i etterforskningen ikke er et tegn på at overvåkingsorganet har konkludert.
Overfakturert
- Vi mener vi ikke har gjort noe galt i forhold til konkurranselovgivingen i det norske markedet og det mener vi fortsatt, sier Uribarri.
I en konflikt med den danske telekjempen TDC har både Post-og Teletilsynet og Samferdselsdepartementet konkludert med at Telenor har overfakturert TDC, men Uribarri vil ikke spekulere i om det kan være sammenheng mellom sakene.
- Hva som er årsaken til at ESA startet undersøkelsen hos oss må ESA svare på, og de tydeliggjør ikke bakgrunnen mer enn de gjør i meldingen, sier Uribarri.
Suksess med pakker
ESA nevner både mobildata og pakkeløsninger i sin melding, to ting som var sentrale i Telenors fremstøt fra høsten 2011. Da gikk Telenor knallhardt ut med en ny prismodell, der størrelsen på datapakker ble det sentrale, og ringeminutter og sms ble inkludert i pakkene. Dette ga dem stor suksess i 2012, med økt markedsandel og jubel på kvartalspresentasjonene.
- Responsen på pakkeløsningene har vært positiv, sa toppsjef Jon Fredrik Baksaas høsten 2012.
Konkurrenten Netcom mente det var merkelig at Telenor skulle presse prisene slik, mens Tele2-sjefen i samtaler med DN hevdet at Telenors priser var lavere enn det Telenor tilbød dem for videresalg i grossistmarkedet. Tele2-sjefen har i dag ikke svart på DNs henvendelser.
Uribarri ønsker ikke å kommentere om etterforskningen kan ha sammenheng med disse pakkeløsnnigene.
Gigantbøter
Telenor er ikke det første norske selskapet som kommer i ESAs søkelys for mulig misbruk av dominerende stilling.
I nyere tid har både fergeselskapet Color Line og Posten fått store bøter.
Color Line fikk i sin tid en bot på rundt 145 millioner norske kroner, mens Posten Norge måtte betale rundt 100 millioner kroner for brudd på konkurransereglene.
Etter det europeiske lovverket kan et selskap illegges bøter på opptil 10 prosent av den årlige, globale omsetningen i selskapet. Størrelsen på boten er avhengig av blant annet hvor mange år misbruket skal ha foregått og omfanget av det.
I meldingen fra ESA fremkommer det at EFTAs overvåkingsorgan har åpnet sak både mot Telenor Norge og Telenor ASA, som alle Telenors selskaper er samlet.
Om ESA etter sine undersøkelser konkluderer med at Telenor-selskapene har brutt konkurransereglene, vil de få et varsel om vedtak som de kan kommentere før overvåkingsorganet konkluderer.
En bot kan overprøves ved å reise sak for EFTA-domstolen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.