Det har stormet rundt Telenor etter at telekjempen i vår valgte en mann som toppsjef – til tross for sterke signaler fra næringsministeren om å lete aktivt etter kvinnelige kandidater.
I dag møter selskapet på teppet hos næringsminister Monica Mæland. Etter at Svein Aaser måtte gå som styreleder i Telenor 30. oktober, er det i dag nestleder Franck Emmanuel Dangeard som møter på ministerens kontor, får DN opplyst.
Dangeard er i fravær av en styreleder øverste ansvarlig for Telenor, og har vært helt utilgjengelig mens det har stormet rundt selskapet. Torsdag skal han forklare næringsministeren hvorfor og hvordan de ansatte Sigve Brekke, en mann, som ny konsernsjef.
Mæland er ansvarlig for Statens direkte eierandel på 54 prosent av aksjene i Telenor, og hadde før ansettelsen gitt sterke signaler om at hun ønsket en kvinne, etter at både Statoil og Yara hadde valgt menn den våren. Alle tre er selskaper der staten er storeier.
DN skriver onsdag at Telenors Norges-sjef Berit Svendsen var i to jobbintervjuer og en samtale om konsernsjefjobben, men at de tre kandidatene i finalerunden alle var menn.
En av tingene Monica Mæland venter på en redegjørelse om, er om kvinner var relle kandidater til toppjobben i Telenor.
VG skrev denne uken at ingen av de mest aktuelle kvinnelige kandidatene med Telenor-erfaring var inne til jobbintervju i sluttprosessen. At kvinner ikke var blant de reelle kandidatene har både Telenor og Aaser i etterkant avvist.
I en kronikk i DNs onsdagsutgave skrev Aaser at begge kjønn var med i det han kaller sluttrunden.
«En kvinnelig kandidat som jeg selv hadde insistert på at måtte vurderes, ble intervjuet i fellesmøte med rekrutteringsbyrå og styreutvalg», skriver Aaser i kronikken.
Ifølge DNs kilder er kvinnen Aaser sikter til Berit Svendsen.
– Det blir ikke riktig av meg å kommentere dette nå, skriver Svendsen i en sms.
Taust styre
Aaser tok denne uken bladet fra munnen for første gang siden avgangen 30. oktober. I en kronikk i DN slo han tilbake mot påstander om at kvinner ikke var intervjuet før ansettelsen av Brekke, og hevdet det pågår en kampanje mot Telenor. Men Aaser ville ikke svare på noen oppfølgingsspørsmål, og fra politisk hold mente flere at kronikken skapte flere spørsmål enn den besvarte.
Frank Dangeard har så langt ikke vært mer tilgjengelig enn Aaser. Kommunikasjonsdirektør Severin Roald i Telenor vil ikke gi DN direkte kontaktdetaljer til Dangeard. Styret kommuniserer inntil videre kun via pressemeldinger, opplyser han.
- Nå er han på reise, så han er dessverre ikke tilgjengelig, sa Roald på spørsmål om intervju tidligere i uken. Han visste da ikke hvor Dangeard var på reise.
Lederen for næringskomiteen på Stortinget, Geir Pollestad mener hele styret i Telenor må byttes ut.
- I en tid der det stormer som verst rundt Telenor er det svært beklagelig at ikke en ny styreleder er på plass, sier Pollestad.
Pollestad mener Telenor sliter med en ukultur i ledelsen som bør få alvorlige konsekvenser for hele styret.
– Mæland har allerede rettet krass kritikk mot resten av styret. Nå er det viktigere enn noen gang at hele Telenor-styret byttes ut. Selskapet trenger en ny start for at tilliten skal gjenopprettes, sier han.
Les også:
Ville ikke returnere sensitive dokumenter (+)
Slår tilbake mot «kampanjer» (+)
Krever ny Telenor-styreleder innen uken er omme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.