Aaser legger nå press på styret i Vimpelcom i korrupsjonsmistankene rundt investeringen i Usbekistan. Han har bedt om et møte med styreleder Alexey M. Reznikovich.

- Jeg ønsker en vurdering av styrets tillit til administrasjonen i Vimpelcom, sier Aaser.

- Har Telenor tillit til administrasjonen i Vimpelcom?

- Det er for tidlig for oss å konkludere, sier han.

Aaser sier han ba om dette møtet «på nyåret» i år, og at det ennå ikke har funnet sted. Vimpelcoms toppsjef er den erfarne nordmannen Jo Lunder.

Kjenner ikke

Telenor møtte onsdag til høring i Stortingets kontroll og konstitusjonskomite i Vimpelcom-saken. Det delvis Telenor-eide Vimpelcom har overført rundt 700 millioner kroner til et stråselskap på Gibraltar for å få innpass i det knallharde diktaturet Usbekistan. Svensk politi mistenker at overføringene har gått til diktatordatteren Gulnara Karimova. Vimpelcom er under etterforskning i Nederland, Sveits og USA.

Verken Baksaas eller Svein Aaser kunne på høringen avvise at det hadde skjedd korrupsjon.

- Indisiene i denne saken gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke, sa Baksaas.

Baksaas sa at de en rekke ganger har stilt spørsmål ved Vimpelcoms Usbekistan-inntreden og at Vimpelcoms administrasjon har forsikret Telenor om at investeringene var i tråd med strenge amerikanske korrupsjonsregler. Men Telenor har ikke sett grunnlaget for disse vurderingene, bekreftet Baksaas.

- Denne dokumentasjonen er ikke levert fra Vimpelcom-administrasjonen til styret, sa han.

Telenor kjenner heller ikke innholdet i Vimpelcoms egne granskninger av Usbekistan-investeringene.

- Hvis det viser seg at spekulasjonene og indisiene i denne saken er slik de peker mot, kan man kanskje si at styret i Vimpelcom har vært for godtroende på hva administrasjonen har lagt til grunn. Men nå gjenstår det å se hva konklusjonen i etterforskningene blir, sa Baksaas.

 

Misfornøyd

Telenors styreleder Svein Aaser uttrykte sterk irritasjon over Vimpelcoms opptreden i Usbekistan-saken.

- Våren 2013 tok jeg en reise til Amsterdam sammen med juridisk direktør for å avklare situasjonen. Men jeg har ikke politimyndighet, og kom ikke til bunns i saken. Nå får en etterforskning belyse dette, sa Aaser under høringen.

Han mener Vimpelcom har skjøvet Telenor foran seg i denne saken.

- Jeg har etterlyst at Vimpelcom skulle være åpne og ikke overlate byrden av denne saken bare til Telenor. Jeg ville at de selv skulle tatt seg av dette, og det har de ikke gjort, sier han.

 

Vil møte

Vimpelcom-talsmann Bobby Leach sier at de selvsagt vil møte Aaser dersom han ber om et møte. På spørsmål om Telenors tillit til VimpelCom-ledelsen, svarer han:

-Dette er en sak for Telenor, og vi vil fortsette å behandle denne kommunikasjonen som privat. Han vil ikke kommentere om de ser brevet er et tegn på manglende tillit fra Telenor.

Les også: - Stilte spørsmål ved tilliten til ledelsen

Les også: Telenor bekymret for svensk etterforskning

Les også: Vimpelcom betalte 122 mill. til Gibraltar dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.