Vimpelcom meldte torsdag kveld norsk tid om et forlik med amerikanske myndigheter. Selskapet skal betale 795 millioner dollar i bøter for å ha begått korrupsjon i Usbekistan i perioden fra 2006 til 2012, skriver det amerikanske justisdepartementet (DOJ) i en pressemelding. Bøtene tilsvarer 6,8 milliarder kroner.
Vimpelcom har i flere år blitt etterforsket av myndigheter i USA, Nederland, Sverige og Sveits etter påstander om at selskapet har bestukket presidentdatteren i Usbekistan for å få tilgang til mobillisenser i landet.
Vimpelcom og datterselskapet Unitel erkjente seg skyldige i korrusjon i en føderal domstol i New York torsdag. 114 millioner dollar, som tilsvarer nesten én milliard kroner, skal ha blitt betalt i bestikkelser for å drive mobilvirksomheten i Usbekistan, ifølge både amerikanske og nederlandske myndigheter.
Men saken er ikke over med dette. Den nederlandske påtalemyndigheten varsler at de ansvarlige for den nå erkjente korrupsjonen skal straffeforfølges.
Nederlandsk påtalemyndighet (Openbaar Ministrie, eller OM) skriver i en melding at "individer som er mistenkte for å ha hatt en ledende rolle i korrupsjonen skal bli tiltalt hvis deres involvering kan bli bevist juridisk og hevet over tvil. OM etterforsker flere personer, hvorav en er nederlandsk statsborger. Han ble arrestert i november og tatt i forvaring. Etterforskningen fortsetter."
Men det er ikke bare i Nederland politiet etterforsker Vimpelcom-korrupsjonen:
"Nederlandsk påtalemyndighet har delt informasjon fra sin etterforskning med land hvor det er mulig å tiltale andre individer. Korrupsjon må bekjempes internasjonalt. Hvert land må ta sitt ansvar", heter det.
I Norge har Økokrim innledet etterforskning i saken. Jo Lunder, som er norsk statsborger og tidligere konsernsjef i Vimpelcom, er siktet for medvirkning til korrupsjon. Han nekter straffskyld.
Hans etterfølger som konsernsjef i Vimpelcom, Jean-Yves Charlier, beklager korrupsjonen selskapet nå innrømmer å ha begått:
"Å løse denne saken har hatt høyeste prioritet for Vimpelcom. Dette har vært svært utfordrende for oss som selskap og for våre ansatte, og vi er fornøyde med å ha oppnådd en avtale med myndighetene. De ulovlige handlingene, som vi beklager på det dypeste, er uakseptable", heter det i en melding fra Vimpelcom.
Telenor, som eier 33 prosent av Vimpelcom, skriver følgende om forliket i en pressemelding torsdag kveld:
"Korrupsjon er uakseptabelt og det er alvorlig at VimpelCom har innrømmet brudd på amerikansk og nederlandsk korrupsjonslovgivning. Telenor har samarbeidet med etterforskende myndigheter som vitne i saken."
Som en del av forliket har Vimpelcom inngått en tre-årig avtale, hvor selskapet må la seg kontrollere av en uavhengig advokat utpekt av amerikanske myndigheter for å kontrollere at sellskapet følger reglene mot korrupsjon. Det er samme ordning som norske Statoil aksepterte da selskapet i 2006 innrømmet korrupsjon i Iran.
Se også på DNtv: Hvem visste hva når?
Schiøtz mener Jo Lunder fikk munnkurv
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.