De siste dagene har det blitt avslørt at Vimpelcom har foretatt omstridte utbetalinger til selskaper i blant annet Gibraltar som et ledd i forberedelsene til å få mobillisenser i Usbekistan.
Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i Vimpelcom, og Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas er en av fire nordmenn i Vimpelcoms styre.
Utbetalinger på inntil 600 millioner kroner fra Vimpelcom skal ha gått til selskaper som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president.
- Vimpelcom fremstår i større grad som en problematisk eierpost for Telenor. Ikke bare i lyset av det vi ser nå, men det vi har sett opp gjennom hele eiertiden til Telenor. Både på eiersiden og operasjonelt, sier analytiker Tore A. Tønseth i Sparebank 1.
Negativt for aksjen
- I utgangspunktet er det negativt, det er ikke noe tvil om det, sier Tønseth
Også analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans mener oppmerksomheten rundt Vimpelcom fører til støy for Telenor-aksjen.
- Alt som er støy burde være negativt for aksjen, og aksjen har gått veldig bra i det siste, sier han.
Johansson peker på at den samme saken tidligere har vært et problem for svenske Teliasonera.
- Det er omtrent det samme, men forskjellen der er at Teliasonera var direkte eier i sitt usbekiske datterselskap, og det gjorde hele situasjonen mye mer vanskelig for dem. Det er vanskelig å si hva betydningen av eierskapet i Vimpelcom har å si for Telenor, sier han.
I tillegg understreker han at det er Vimpelcom som er ansvarlig for investeringen, og ikke Telenor.
Problematisk eierskap
Ifølge Tønseth i Sparebank 1 Markets har slike problemer dukket opp jevnt og trutt hvert år.
- Det kommer stadig opp ulike problemstillinger, både for Vimpelcom, og for så vidt Telenor. Vi er vant til støy, spesielt rundt Vimpelcom, sier han.
Tønseth mener eierskapet i Vimpelcom har vist seg å være problematisk over tid for Telenor.
- Jeg tror ikke Telenor ønsker å selge seg ut på dagens prisnivå, det er rett og slett for lavt. Det ligger voldsomme verdier der som du på mange måter ikke får frem i lyset i dag, sier han.
Selge så fort de kan
- De fleste investorer vet at Telenor optimalt sett ville solgt Vimpelcom, om det hadde vært mulighet for det, sier Johansson i Fondsfinans.
Ifølge Johansson handler det for Telenors del om å finne et tidspunkt hvor de kan komme seg ut av selskapet.
- Jeg tror ikke vil man vil selge på disse nivåene. Det er veldig lave nivåer nå, så det er ikke aktuelt. Men skulle en løsning komme på bordet er det interessant for Telenor og se på den, ettersom de ikke ser på dette som en langsiktig investering, sier han.
Selskapet er lite verdt
Vimpelcom-akjsen har falt markert tilbake det siste året som følge av utfordrende forhold i Russland, hvor de har har tapt markedsandeler.
- Man har kommet litt etter når det gjelder investeringer lokalt, og har også slitt med en del utenlandske datterselskaper. Aksjen har gått veldig dårlig på New York-børsen, og det gjør helt enkelt at selskapet ikke er verdt særlig mye i dag. Det gjør at de fleste investorer ikke ser på Vimpelcom når det gjelder det operasjonelle for Telenor, sier Johansson.
Vimpelcom la dessuten for noen uker tilbake frem et svakt resultat. Men ifølge Johansson hadde dette resultatet ingen store innvirkninger på Telenor.
Tønseth peker også på at Vimpelcom-askjen er svak.
- Vimpelcom har blitt veldig marginalisert i verdiene for Telenor-aksjen. VimpelCom-aksjen er verdt under 15 kroner i dag, og er i dag en mye mindre totalverdi for Telenor, understreker han.
Onsdag faller telenor-aksjen 0,1 prosent til 156,70 kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.