Telenor er storaksjonær i telegiganten Vimpelcom med 35,7 prosent av aksjene og 42,95 prosent av stemmene i selskapet, som er notert på børsen i New York.
I mars ble det kjent at amerikanske og nederlandske myndigheter etterforsker om Vimpelcom har begått korrupsjon i Usbekistan. Spørsmålet er om Vimpelcom har betalt penger til personer knyttet til landets president. Vimpelcoms transaksjoner med postboksselskapet Takilant, inkludert kjøp av mobillisenser, står helt sentralt i etterforskningen. Lørdag trykket Klassekampen historien om overføringen av 25 millioner dollar fra Vimpelcom til det Gibraltar-registrerte Takilant og selve kontoutskriften som viser transaksjonen.
- Vimpelcom skjulte lisensbetaling
- Når det gjelder den konkrete kontoutskriften, så har vi ikke sett den før den var i avisen, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid, som legger til at det ikke er naturlig at Telenor har den typen informasjon om Vimpelcoms operasjonelle drift.
Måtte gå
Tilsvarende transaksjoner mellom svenske Teliasonera og Takilant og påstander om bestikkelse av den usbekiske presidentfamilien, var årsaken til at hele ledelsen i den svenskfinske telegiganten måtte gå av for to år siden
Pengeoverføringen som nå er avslørt gjør at Telenor igjen må svare på spørsmål knyttet til selskapets investeringer i Vimpelcom og påstander om korrupsjon.
«Vesentlige forskjeller»
De samme spørsmålene kom opp for rundt to år side, da Dagens Næringsliv skrev om likhetene mellom transaksjonene. Den gang sa Telenor til daværende næringsminister Trond Giske at det ifølge Vimpelcom var vesentlige forskjeller mellom det som lå i Teliasonera-saken og det som lå i Vimpelcom-saken. Men hva disse «vesentlige forskjellene» besto i, visste ikke Giske. Han oppfordret den gang Vimpelcom til å vise åpenhet om forskjellene. Det har ikke lykkes DN å få noen kommentar fra Giske i forbindelse med kontoutskriften.
Telenor ber nå om tid til å gå gjennom den nye informasjonen.
- Vi må få tid til å analysere den informasjonen som fremkommer. Vi får sette oss bedre inn i det til uken, sier kommunikasjonsdirektøren.
Han understreker at Telenor har nulltoleranse for korrupsjon.
- Det gjelder selskaper der vi selv er eier og der vi er mindretallseiere, som i Vimpelcom, sier han.
Avventer
Mandelid sier Telenor har oppfordret Vimpelcom flere ganger til å være åpen rundt transaksjonene som er omhandlet av etterforskningen.
Telenor avventer etterforskningen fra amerikanske og nederlandske myndigheter og hva den konkluderer med.
Telenor har tidligere bekreftet at selskapet har vært i møte med Økokrim.
- Vi er vitne og har vært tydelig på at vi vil bidra med informasjon, sier Mandelid som ikke vil spekulere i tidshorisonten for etterforskningen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.