Et prinsipp i forholdet mellom Stortinget og regjeringen er at alle kjente opplysninger statsråden sitter med skal på bordet.

Departementet opplyser imidlertid at næringsminister Monica Mæland (H) ikke var kjent med de alvorlige påstandene da hun møtte i komiteen.

Les også: Mæland oversender til Økokrim

Sikkerhetsgrunner

Påstander om kritikkverdige og ulovlige forhold knyttet til Telenor og Vimpelcom-saken ble satt fram i anonyme eposter til Næringsdepartementet 7., 8. og 13. januar, opplyser kommunikasjonssjef Trond Viken til NTB.

Dagen etter den siste av de tre epostene ble mottatt, var Telenors rolle da Vimpelcom skaffet seg mobillisenser i Usbekistan, tema for en åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Der ble varslerens notat aldri omtalt. Viken sier det er fordi statsråden ikke var kjent med innholdet:

– Det var lite informasjon i de to første epostene. Eposten som kom kvelden før høringen, ble av sikkerhetshensyn ikke åpnet før midt på dagen onsdag. Statsråden var således ikke kjent med innholdet i denne eposten da høringen fant sted, skriver han.

Behandles tirsdag

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Martin Kolberg (Ap) ble først gjort kjent med innholdet i varsler-notatet fredag morgen.

Han ønsker ikke å kritisere statsråden for det.

– Nå må vi forholde oss til innholdet. Brevet fra varsleren må tas opp i kontrollkomiteens møte tirsdag til uken, men realitetene som sådan er det opp til Økokrim å ta fatt i, sier Kolberg til NTB.

Økokrim bekrefter overfor NTB å ha fått dokumentene fra Nærings- og fiskeridepartementet, men har ingen øvrige kommentarer.

Flere transaksjoner

Notatet til departementet er på engelsk, og signert «whistleblower» (varsler).

Den anonyme kilden berører Vimpelcoms inntreden i Øst-Europa gjennom en periode fra tidlig på 1990-tallet, inkludert selskapets inntreden i Usbekistan.

Ikke minst listes det opp en rekke transaksjoner mellom selskapet Takilant og Vimpelcom. En slik transaksjon var tema for høringen i Stortinget onsdag denne uken.

Til sammen skal det være betalt ut 219 millioner dollar – rundt 1,67 milliarder kroner etter dagens kurs – til Takilant. Takilant er et Gibraltar-registrert enkeltmannsforetak som eies av en venninne av den usbekiske presidentens datter Gulnara Karimova. Det omtales som et frontselskap for presidentdatteren.

– Spekulativt

Telenor sier i en pressemelding fredag at opplysningene om de påståtte betalingene – ut over dem som fra før er bekreftet eller antatt – er nye for dem.

Det samme gjelder omtalen av Vimpelcoms inntreden i andre land, som ifølge varsleren har skjedd etter et tilsvarende mønster.

Telenor gjør det klart at selskapet har tatt skritt overfor Vimpelcom for å oppklare opplysningene.

Samtidig manes det til å behandle opplysningene med varsomhet. Telenor beskriver innholdet som «en blanding av kjent og ukjent informasjon, påstander og spekulasjoner».

– I sum kan dette tolkes som et forsøk på å diskreditere Telenor i lys av den alvorlige situasjonen rundt Vimpelcoms investeringer i Usbekistan, heter det.

Les også: Mæland oversender til Økokrim

Mener VimpelCom-varsler må tas på alvor

(©NTB) (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.