Advokater rykker inn i Telenor.
På Dagsrevyen søndag kveld fortalte Telenor-sjef Sigve Brekke at telegiganten henter inn eksterne advokater for å se nærmere på Vimpelcom-saken.
- Jeg vil at alle steiner skal snus, sa Brekke til NRK.
Mannen som ansatte Brekke, Svein Aaser, gikk av som styreleder i Telenor fredag. Aaser gikk fordi næringsminister Monica Mæland ikke hadde tillit til ham.
Det skjedde etter at Telenor-sjef Sigve Brekke og Svein Aaaser overrakte Mæland ny informasjon i Vimpelcom-saken. Informasjonen indikerte etter det DN kjenner til at Telenor-topper har visst mer enn Telenor tidligere har gitt uttrykk for om betenkeligheter knyttet til Vimpelcoms aktiviteter i diktaturet Usbekistan.
Toppsjefen lei seg
Sigve Brekke sa til NRK at et eksternt advokatkontor skal bistå i en fullstendig gjennomgåelse av Telenors Vimpelcom-investering fra 2005 og frem til i dag.
- Så vi er helt sikre på å få en objektiv vurdering, sa Brekke:
- Jeg blir oppriktig lei meg når det stilles spørsmåltegn ved Telenors tillit.
Telenors informasjonsavdeling er ikke villig til å fortelle hvilke advokater det er snakk om.
- Vi kommer ikke til å gi ytterligere kommentarer i kveld, opplyser mediekontakt Hanne Knudsen i Telenors informasjonsavdeling.
Til VG sier Sigve Brekke at oppdraget vil gå til et norsk advokatselskap samt en ekstern rådgiver, men at jobben ikke er satt ut ennå.
Under etterforskning
Telenor eier 33 prosent av aksjene i mobilselskapet Vimpelcom og har tre nominerte representanter i styret. Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er en av flere sentrale Telenor-direktører som har sittet i styret de siste årene.
I 2012 ble det kjent at Vimpelcoms partner i diktaturet Usbekistan hadde tette koblinger til Gulnara Karimova, datteren til landets mangeårige president Islam Karimov.
Telenor har i flere omganger informert største eier om saken, både under Trond Giske og Monica Mælands tid som næringsministre.
Vimpelcoms befatning med presidentfamilien i Usbekistan er nå under etterforskning i USA og Nederland, og også flere andre land etterforsker sakskomplekset.
I midten av januar måtte Telenor og næringsministeren svare på hvordan de hadde håndtert saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Den åpne høringen resulterte i kraftig kritikk fra komiteen.
Sigve Brekke overtok som konsernsjef i Telenor i sommer, og annonserte raskt at hele Vimpelcom-posten til Telenor er til salgs. Fredag måtte Svein Aaser gå som styreleder.
Aaser har ikke svart på DNs henvendelser i helgen.
Les også:
Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud (abo)
Krangler om millionregning for en bod
- Det mest meningsløse jeg gjør er å taste inn KID-nummer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.