Tirsdag ble det kjent at det amerikanske hedgefondet Muddy Waters argumenterer i en redegjørelse over 37 sider for hvorfor fondet har shortet TeliaSonera-aksjen. Shorting er aksjespråk for å spekulere i kursnedgang.
Hedgefondet beskylder det svenske mobilselskapet for å tilbakeholde informasjon om den alvorlige saken der selskapet er etterforskes for korrupsjon i Usbekistan. Fondet retter også kraftig kritikk mot TeliaSoneras styre og ledelse, og indikerer også at det kan ligge skjulte korrupsjonsbomber i TeliaSonera-regnskapene.
Analytiker Daniel Johansson i Fondsfinans mener Muddy Waters gjør dette for å få Telia Sonera til å reagere.
- De snakker om X antall milliarder, det er vel bare for å vise at det er ekstrem usikkerhet. De vil at selskapet skal gå ut og dementere, komme med et motargument, sier han til DN.
Muddy Waters anslår at TeliaSonera kan ha gjort korrupsjonsbetalinger knyttet til dets virksomhet i Eurasia og Nepal over 17 milliarder svenske kroner.
Johansson mener selv det er stor risiko i Telia Sonera om dagen, og at man bør være forsiktig med å handle aksjen.
Finnes bevis
Han peker på at det generelt er mange slike skandaler.
- Det som er spesielt med Telia Sonera, er at det finnes bevis når det gjelder flere av disse anklagene, sier Johansson.
Johansson er imidlertid usikker på om hedgefondet vil lykkes i sitt forsøk.
- Om det vil lede til at Telia Sonera vil betale mange milliarder i skader, er vanskelig å spekulere i.
Kjenner seg ikke igjen
Torsdag ettermiddag avviser Telia Sonera at selskapet har tilbakeholdt informasjon om korrupsjonssaken.
- Som tidligere rapportert samarbeider Telia Sonera fullt og helt med den pågående etterforskningen i Sverige, Nederland og USA. Telia Sonera er så åpne og klare som det går an å være med hensyn til børsregler og etterforskning, heter det i en pressemelding fra selskapet.
Telia Sonera er tydelige på at de ikke kjenner seg igjen i anklagene fra Muddy Waters.
Høy risiko
Analytiker Johansson mener nyheten kan føre til at aksjen faller for mye. Ved 13-tiden tirsdag var TeliaSonera-aksjen ned 5,5 prosent på børsen i Stockholm.
For en snau måned siden signaliserte Telia at det ville selge unna alle eiendeler i Eurasia, som sprer seg fra Moldova i vest til Nepal i øst.
- Fundamentalt sett er det positivt at Telia Sonera skal forlate Eurasia. Det oppleves i seg selv som bra, men så kommer dette på toppen, sier Johansson.
At selskapet vil trekke seg ut av disse markedene vil imidlertid føre til risiko, mener han.
- Det vil medføre problemer, for man kan ikke selge disse eiendelene veldig enkelt. Det kommer til å komme til et lavt prisnivå, vil jeg tro. Hvis det gjør det kan selskapet bli tvunget til å ta store nedskrivninger, sier Johansson, og legger til:
- Vi mener risikonivået er høyere i Telia Sonera enn i Telenor. Selv om Telenor har sine utfordringer.
DN har ikke lykkes å få en kommentar fra TeliaSonera torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.