Hver torsdag møtes en gjeng damer for terrengsykkeltrening i Østmarka. I regi av sykkelklubben Frøy IF arrangeres det trening i stisykling. Kun for damer. De fleste jentene er nybegynnere på sti, og gjennom framgangen på treningene har noen av dem begynt å sykle terrengritt. Mens andre bruker den nye kompetansen til å bruke marka på en ny måte.

- På første sykkelturen i år velta jeg og traff en stein, først så det ikke så ille ut, så datteren min kommenterte at det var bra jeg falt såpass mykt. Men det viste seg at jeg hadde kutta meg, og måtte sy ti sting, forteller Anne-Mette Klokkerud, mens hun viser frem de mørbankede beina. Sammen med datteren Tessa K. Odden meldte hun seg på kurset i stisykling. De ville gjøre en aktivitet sammen som mor og datter. Nå er de en del av terrengsykkelgruppa som til sammen teller 50 damer fra hele byen.

-Noen kommer helt fra Bærum for å være med på kurset forteller trener Mette Vollset.

Ut av komfortsonen

I utgangspunktet strider det mot all fornuft å begynne med noe så hasardiøst som terrengsykling i midten av 30-årene. Men kyndige sykkeltrenere har bidratt til å gradvis bygge opp selvtilliten til kursdeltagerne.

-Vi går ut av komfortsonen hver gang, etterhvert som vi blir tryggere og lærer sykkelen å kjenne tør vi å prøve nye ting forteller Miriam Sivertsen.

-Ofte blir vi stilt ovenfor utfordringer der vi tror vi aldri tør å sykle ned, så bare prøver vi det og da blir vi tøffere til neste gang, sier Klokkerud.

-Det går en slags eureka gjennom hodet hver gang man skjønner hvordan man skal forsere hindringer, og da kan man det til neste gang forklarer sykkeltrener Tor Magnus Kolflaath.

 

Ikke brems

Når de skal lære å sykle på sti, har en av de viktisgte lærdommene vært å bli komfortabel med farten, og lære seg å forsere hindringer som steiner og røtter uten å bremse for mye. Selv om det ser tøft ut, velger de alltid de enkleste veiene. Trikset er å se framover og få rumpa opp av setet.

-Man må ikke fokusere på bakken rett foran seg, men se framover og planlegge hvor man sykler forklarer Kolflaath.

Fordelen ved å trene bare jenter sammen er at de får øvd seg ut i fra sitt nivå, og ikke bli syklet forbi av de litt tøffere gutta. Målet for mange er likevel  å delta i Birken, Grenserittet og forbedre personlige tider.

- I fjor kom  vi begge på pallen i Montebellorittet, og målet er å forbedre plasseringen fra i fjor. Teknisk tapte vi litt i terrenget, så det er det vi prøver å bli bedre på nå sier Klokkerud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.