Gjerningsmennene tilhørte gruppen Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh (JMB), ifølge innenriksminister Asaduzzaman Khan.
– De har ingen forbindelser til Den islamske staten (IS), hevder han.
Ifølge politiet i landet er gjerningsmennene identifisert, og fem av dem sto på myndighetenes liste over ettersøkte, militante islamister.
Tok ansvaret
IS var raskt ute med å ta på seg ansvaret for fredagens angrep mot en restaurant i Dhaka, der 20 gisler og to politifolk ble drept.
Det IS-tilknyttede nettstedet Amaq la samme dag ut bilder av de angivelige angriperne og hevdet at de kom fra dem, men disse bildene var da alt offentliggjort av politiet i Bangladesh.
Ni italienere, sju japanere, én indisk tenåring og tre bangladeshiske gisler ble drept i terroraksjonen, i tillegg til de to politifolkene. Ett av ofrene var også amerikansk statsborger.
Vil skape inntrykk
– IS tar automatisk på seg skylden, uansett om de har vært involvert eller ikke. Dette gjør de fordi de ønsker å framstå som suksessfulle, sier terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige.
Terrorforsker Birthe Hansen ved Københavns Universitet er enig.
– Vi har sett eksempler på at IS har tatt på seg skylden, selv om det ikke var noen umiddelbar kobling, sier hun.
Dette gjør de for å skape et inntrykk av at de har større rekkevidde og kapasitet enn det de i virkeligheten har, mener hun.
Lokale grupper sverger også ofte troskap til IS for å framstå som en del av noe større, uten at det nødvendigvis er bånd, påpeker Hansen.
Planla angrep
Sajjan Gohel ved Asia Pacific Foundation i London finner derimot mindre grunn til å stille spørsmål ved om IS sto bak Dhaka-terroren.
– De har nevnt landet flere ganger i Dabiq, nettavisen sin. De har snakket om det faktum at de planla flere angrep, at de akter å øke tempoet, og de har oppfordret frivillige fra Bangladesh til å slutte seg til dem, sier han til CNN.
Sikkerhetseksperten Taj Hashmi ved Austin Peay State University i USA, mener at det utvilsomt var IS som sto bak.
– Bangladesh må innrømme at internasjonale islamistnettverk dreper folk i landet, og de er ikke ferdige med det ennå, sier han.
Mubashar Hasan, en ekspert på politisk islam ved Liberal Arts University i Dhaka, mener også at myndighetene nå må erkjenne at IS har fått fotfeste i landet.
– Bangladesh er nå en del av den globale krigen mot terror, sier han.
– Høyt utdannede
JMB er en ytterliggående gruppe som myndighetene la ned forbud mot for over ti år siden.
Gjerningsmennene bak terroraksjonen i Dhaka kom ifølge innenriksminister Asaduzzaman Khan fra velstående familier.
– De er alle høyt utdannede menn som har gått på universitet, sier Khan, som mener at det er blitt en trend i visse miljøer å slutte seg til militante islamistgrupper.
Ytterliggående islamister har gjennomført en rekke angrep mot hinduer, kristne, ateister, homofile og liberale akademikere i Bangladesh de siste årene.
Seks gjerningsmenn ble drept da spesialstyrker stormet restauranten i Dhaka lørdag. Én gjerningsmann skal ha blitt pågrepet i live og ha blitt avhørt av landets etterretningstjeneste.
Les mer på DN.no:
Har steget 14,2 prosent på et halvt år: Kraftig prisstigning for disse boligene i juni
Get Inspired-gründer Silje Landevåg (31) nyter godt av at nordmenn handler stadig mer fra sportsbutikker på nett: I år vil hun omsette for 115 millioner
John Fredriksens Seadrill vurder å flytte hovedkvarteret fra London etter brexit: - Byen er dyr og vi har alternativer
Rema-sjef Ole Robert Reitan sier Rema taper én milliard kroner årlig på at de får dårligere betingelser enn Norgesgruppen: – Vi blir angrepet fra alle kanter (DN+)
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.