– Det er ikke forsiden terroristene hadde håpet på, fordi den viser ingen terrorister, sa Charlie Hebdo-tegneren Renald «Luz» Luzier, som mistet mange kolleger da terrorister massakrerte tolv mennesker i angrepet på det franske satiremagasinets redaksjonslokaler sist uke.
Luz, sjefredaktør Gerard Biard og spaltist Patrick Pelloux viste fram Charlie Hebdos første utgave siden massakren under en følelsesladd, men til tider også svært humørfylt pressekonferanse tirsdag.
«Alt er tilgitt»
Luz' forsidetegning forestiller muslimenes profet med en tåre i øyekroken og med skiltet «Je suis Charlie» (Jeg er Charlie). Tegningen har også teksten: «Alt er tilgitt».
– Mens jeg tegnet, tenkte jeg at «Jeg er Charlie», forteller Luz og viser til slagordet som har prydet plakater og T-skjorter og runget gjennom folkemengdene som har deltatt i demonstrasjoner mot terror og for ytringsfrihet verden rundt den siste uken.
– Den ideen hadde jeg i hodet, men det var ikke nok, ikke nok til en forside. Det var ikke lenger det eneste temaet. Så jeg tenkte på å tegne Muhammed med «Jeg er Charlie». Jeg så ham, og han gråt. Så skrev jeg «Alt er tilgitt». Og så gråt jeg. Og der var forsiden, der var den. Endelig fant vi vår forbannede forside, forteller tegneren.
– Sympatisk Muhammed
Luz påpeker at forsiden ikke viser noen terrorister.
– Det er bare en mann som gråter, og det er Muhammed. Der er han, vi tegnet ham igjen, unnskyld. Men den Muhammed som vi tegnet, er fremfor alt en mann som gråter, sier Charlie Hebdo-tegneren.
Tross sterke følelser var stemningen også spøkefull mellom de tre redaksjonsmedlemmene da de viste fram den ferske utgaven av satiremagasinet.
– Se på denne Muhammed. Han er så mye mer sympatisk enn den Muhammed som terroristene uriktig fremstilte, sier sjefredaktør Biard.
Seks språk
Utgaven kommer i hyllene onsdag på seks språk. Bare den franske, italienske og tyrkiske utgaven kommer på papir, mens satiremagasinet vil være tilgjengelig elektronisk på engelsk, spansk og arabisk, opplyste Biard.
– Terroristene var også barn en gang. De tegnet, slik som oss alle, slik som alle barn. Men en dag mistet de sin humoristiske sans. Kanskje de mistet barnesjelen som gjorde dem i stand til å se verden på avstand. Det er det Charlie handler om, å se verden på avstand, sa Luz.
Kollegene måtte trøste ham da han fikk et kort sammenbrudd foran det store pressekorpset i avisa Liberations lokaler, der Charlie Hebdos gjenværende redaksjonsmedlemmer har holdt hus siden terrorangrepet.
– Beskyttelse mot dumskap
Dagen før bladet kommer i hyllene, oppfordrer Fransk muslimsk råd og Sammenslutningen av franske islamske organisasjoner folk til ikke å la seg hisse opp av den siste utgaven.
Egypts statsstøttede stormufti advarer på sin side mot å publisere en ny Muhammed-karikatur.
– Denne utgaven kommer til å utløse en ny bølge med hat i det franske og vestlige samfunnet generelt, og det magasinet gjør, bidrar ikke til sameksistens eller dialog mellom sivilisasjonene, heter uttalelse fra muftiens kontor.
Tegnerne hadde håp om at det å forklare verden gjennom tegninger, ville beskytte dem fra folks dumskap, sier Luz.
– I så lang tid har vi trodd at det å forklare verden gjennom tegninger, slik vi gjorde som barn, ville beskytte oss mot folks dumskap. Men det gjorde ikke det, ikke helt, sier tegneren.
Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.